Od stromů, přes opylující hmyz, až k ovoci a jeho sušení – Muzeum Kroměřížska láká na výstavu Někdo to rád sušené

Foto: Archiv Muzea regionu Valašsko
KROMĚŘÍŽ – V Muzeu Kroměřížska si mohou návštěvníci nově prohlédnout interaktivní výstavu Někdo to rád sušené. A i když je jejím tématem hlavně sušení ovoce, příchozí se dozví i spoustu informací o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu a opylovačích a chybět nebude ani několik tipů na využití ovoce v kuchyni.

Ovoce tvoří nedílnou součást lidského jídelníčku už od pravěku, problémem v minulých dobách ale bylo jeho uchování. Ovoce vydrželo čerstvé jen krátkou dobu, a proto jej lidé začali sušit. A právě sušení bylo tou nejlepší metodou pro uchování plodů stromů, tedy až do příchodu konzervárenského průmyslu ve 20. století.

O důležitosti sušení ovoce, pojednává nově otevřená interaktivní výstava Muzea Kroměřížska s názvem Někdo to rád sušené. Kurátoři ale nezapomínají ani na bližší kontext, a tak se výstava věnuje taky významu stromů pro člověka a přírodu, opylujícímu hmyzu a nedílnou součástí je i využití sušeného ovoce v kuchyni.

Výstava v Malé galerii představí unikátní historické exponáty a zajímavé informace nejen o historii a tradici sušení ovoce a využití v jídelníčku, ale i o jeho zpracování jinými způsoby. Vše doplní hravé interaktivity, například dřevěný model zmenšené tradiční dvoukomorové sušárny ovoce,“ říká kurátorka Martina Václaviková. „Tato sušárna byla vyrobena v měřítku 1:2. Zájemci si vyzkoušejí, jak se v takové sušárně pracuje – od obsluhy pece, skládání ovoce na lísky, jeho přebírání až po finální sesypávání,“ dodává.

Výstava je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. Dokonce si už stihla vybojovat i zvláštní ocenění v prestižní soutěži Gloria musaealis v kategorii Výstava roku 2021.

Expozice nabízí celou jednu část využití sušených plodů v kuchyni. Dnes si lidé takto upravené ovoce vybaví s největší pravděpodobností na dobrém koláči, v minulosti se ale využívalo i na slavnostní tabuli. Valaši sušené ovoce dokonce dodávali až do Vídně nebo Budapešti. Jak už ale bylo dříve zmíněno, obliba sušení začala v první polovině 20. století slábnout. Dnes se ale postupně stává stále populárnější a sušené ovoce se opět pomalu vrací na jídelníčky.

Kromě sušení plodů ovocných stromů se výstava věnuje i širšímu kontextu. Doplňuje ji interaktivní program pro mateřské a základní školy. Na děti tak čeká například model květu jabloně, zajímavé informace o funkci stromů v přírodě a nezapomíná se ani na důležité opylovače.

Dětem prozradíme například, že opylovat květ mohou i ptáci (kolibříci) a savci (netopýři) nebo kdo může zničit úrodu a jak bychom ji měli chránit, aby se to nestalo,“ říká Václaviková.

Pro návštěvníky je výstava přístupná až do 22. září a prohlédnout si ji mohou denně mimo pondělí od 9 do 12 hodin a odpoledne od 12.30 do 17 hodin. Během letních prázdnin se potom otevírací doba rozšíří i na pondělky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x