Odbavení cestujících ve vlacích se změnilo, týká se to i Zlínského kraje

Foto: Arriva.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Od 1. března upravila Arriva v osobních vlacích na Zlínsku odbavení cestujících. Ve stanicích, ve kterých je před odjezdem vlaku otevřena pokladna, je nutné si jízdenku koupit předem na přepážce. Při nákupu až u stevarda ve vlaku společnost zavádí manipulační příplatek, serveru Zlin.cz to sdělil ředitel dopravní společnosti Jiří Nálevka.

„Od poloviny prosince, kdy jsme vyjeli na řadu tratí, jsme nechtěli cestujícím komplikovat život zaváděním změn, a tak jsme neřešili, kde si jízdenku koupili. V našem vlaku to bylo bez přirážky, i když to není na české železnici obvyklé. V některých stanicích jsme otevřeli pokladny a naším cílem je, aby si cestující kupoval jízdenku tam, a ne ve vlaku. Od března tak zavádíme přirážku za nákup ve vlaku v případech, kdy si cestující mohl koupit jízdenku v pokladně,“ řekl Jiří Nálevka.

Manipulační přirážka se nebude uplatňovat v případech, kdy je odbavení cestujících ve stanicích s otevřenou pokladní přepážkou bez manipulační přirážky umožněno právními předpisy. To se týká například držitelů průkazů ZTP a ZTP/P nebo návazného odbavení cestujícího, který přestupuje z vlaku jiného dopravce a pro předchozí úsek cesty se prokáže jízdním dokladem v tarifu předchozího dopravce.

Na tratích na Zlínsku je přirážka podle Tarifu Zlínského kraje 40 korun, připočítává se ve stanicích v Bylnici, Horní Lidči, Kunovicích, Luhačovicích, ve Starém Městě u Uherského Hradiště, v Uherském Hradišti, Uherském Brodě, ve Valašském Meziříčí, Veselí nad Moravou nebo ve Vsetíně, a to v době, kdy jsou pokladny otevřeny. Pokud je pokladna uzavřena, manipulační příplatek cestující nezaplatí.

„Naši stevardi budou cestující ve vlacích upozorňovat, že v jejich nástupní stanici je otevřena pokladna a že si mohou koupit jízdenku předem a bez přirážky tam. K cestujícím budeme vstřícní a ze začátku budeme nové podmínky vysvětlovat,“ doplnil Jiří Nálevka.

Pro děti pak Arriva připravila speciální dětskou jízdenku. „Od našich nejmenších cestovatelů a jejich rodičů jsme často slyšeli, že by chtěli svoji jízdenku. Připravili jsme pro ně sérii dětské jízdenky s vlakem Arriváčkem. K dostání je u našich stevardů a na pokladnách. Na zadní straně mohou děti vybarvovat obrázek, luštit tajenku nebo projít bludištěm,“ uzavřel Nálevka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x