Odběrový stan ve zlínské nemocnici je v permanenci, nápor zde zvládají díky posile

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN - Bezmála 1 500 odběrů už provedli zdravotníci ve venkovním odběrovém stanu v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, který začal fungovat před dvěma týdny. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Svými vlastními auty k odběrovému stanu přijíždějí lidé, kterým testy na nový typ koronaviru doporučí epidemiolog nebo praktický lékař. Samotný odběr pak probíhá systémem „drive-thru“ bez vystupování přímo přes otevřené okénko automobilu. V tomto týdnu zažilo odběrové místo největší nápor, dopravní kolizi musela dokonce řešit i zlínská městská policie. Nemocnice odběrový tým posílila a vytvořila tak dvě stanoviště, aby odbavování lidí směřujících do stanu bylo co nejplynulejší.

„Epidemiologové chtějí, aby se počty testovaných lidí i nadále zvyšovaly. Odběry prováděné systémem, kdy se lidé s příznaky onemocnění po domluvě se svým praktickým lékařem dopraví k odběrovému stanu a jsou odbaveni v řádu několika minut, jsou určitě nejefektivnější. V tomto týdnu jsme tímto způsobem provedli až dvě stovky odběrů za den,“ podotkl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje s tím, že při výjezdech zdravotních sester přímo k pacientům jsou počty odběrů výrazně nižší, protože personál stráví spoustu času v sanitce na cestě do domácností. „Ale i v této aktivitě pokračujeme, někteří lidé totiž nejsou mobilní nebo jim jejich zdravotní stav nedovolí se dopravit na odběrové místo,“ doplnil Radomír Maráček.

Z celkových 1 416 odběrů během šestnácti dnů, co odběrový stan ve zlínské nemocnici funguje, se jich 741 – tedy více než polovina – uskutečnilo v posledních čtyřech dnech. V pondělí dokonce nápor lidí přijíždějících na odběrové místo způsobil na Havlíčkově nábřeží dopravní kolizi, zasáhnout na místě musela Městská policie Zlín. „Lidé se nám tu málem poprali při hádce o místa v řadě, padala i ostrá slova. Celkem jsme ten den zaznamenali 206 odběrů, což je zatím absolutní rekord. Po této zkušenosti jsme odběrový tým posílili a v těch nejexponovanějších časech pracují dvě stanoviště najednou, aby se tady lidé nekumulovali. Chtěli bychom na obyvatele apelovat, aby se k sobě v této době chovali ohleduplně,“ dodala Monika Dlesková, vrchní sestra Oddělení urgentního příjmu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, která odběry ve zlínské nemocnici koordinuje.

Odběrový stan je umístěný na parkovišti přímo na zlínském Havlíčkově nábřeží za sídlem Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Zamířit do něj mohou pouze lidé, u nichž krajští hygienici nebo praktický lékař rozhodli o tom, že se vzhledem k probíhajícím příznakům onemocnění mají nechat otestovat. Posíláni jsou tam i pacienti k předhospitalizačnímu testování. Lidé bez tohoto doporučení, které odesílající lékař vyplňuje prostřednictvím elektronického formuláře, nemohou být otestováni.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x