Odešla Dana Zátopková. V našem kraji má trvalou stopu

Foto: AK Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ, ZLÍN - V pátek časně ráno odešla do atletického nebe Dana Zátopková. Olympijská vítězka z Helsinek v roce 1952 a stříbrná medailistka z OH 1960 v Římě, také dvojnásobná mistryně Evropy. Manželka stejně nezapomenutelného Emila Zátopka, čtyřnásobného olympijského vítěze.

V Uherském Hradišti mají po paní Daně od roku 2018 pojmenovaný atletický stadion.

„Jsme na to pyšní, máme tu také její originální malůvku. Ze svého nám vzácná žena věnovala finanční částku na vybudování kladivářské klece. Byla dlouholetou kamarádkou mého předchůdce Květoslava Tichavského,“ zavzpomínal předseda tamního atletického klubu Pavel Kunt.

Spoustu přátel a kamarádu měla Dana Zátopková i ve Zlíně.

„Úžasná, vitální, veselá, skvělá vypravěčka, tak jako její manžel Emil,“ vzpomíná na zesnulou legendu dlouholetý předseda zlínského atletického klubu Pavel Kovalčík.

Ten ji doprovázel v roce 2014 na devadesátinách dalšího vynikajícího atleta Jindřicha Roudného. Plno dalších zážitků v dávnějších časech má i na manžela Emila, který zemřel v roce 2000.

„To byla tak úžasná dvojice, nedá se na ně zapomenout. Daně byl dopřán dlouhý život a já ji přeji, aby se tam někde nahoře s Emilem potkali a mohli si zase dát manželskou pusu.“

Dana Zátopková je čestnou členkou zlínského atletického klubu. „Máme jako cennou relikvii její dopis s věnováním u příležitosti odhalování sochy jejího manžela Emila, což bylo v roce 2014. Odchází někdo, kdo patřil i k našemu klubu, jedinečná žena,“ vrací se k naplněnému životu současný předseda AK Zlín Lukáš Vojtek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x