Ohlédnutí za Zlín Film Festivalem. V Luhačovicích je k vidění výstava uměleckých filmových klapek od roku 1998

Foto: Milan Mikšík
LUHAČOVICE – Jedním ze symbolů mezinárodního Zlín Film Festivalu jsou bezesporu filmové klapky. Umělecky ztvárněná dílka z předchozích 24 ročníků, které vytvořily takové osobnosti jako Adolf Born, Jaroslav Němeček, Kateřina Miler, Kristián Kodet, Iva Hüttnerová a desítky dalších známých výtvarníků, jsou až do konce února k vidění v luhačovické Galerii Elektra.

Neuvěřitelných 2749 klapek vzniklo za dobu existence Salonu filmových klapek – projektu, který propojuje výtvarné umění s filmovým. Originálně ztvárněné filmové klapky z dílny vybraných výtvarníků jsou v průběhu Zlín Film Festivalu vydraženy a z výtěžku aukce jsou podpořeni mladí filmaři a studenti filmových škol.

Za dobu existence projektu nadační fond podpořil částkou 32 milionů korun více než 370 filmů a audiovizuálních projektů začínajících filmařů, které následně slaví úspěchy na domácích i mezinárodních filmových přehlídkách,“ uvedl předseda Nadačního fondu FILMTALENT Zlín a prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

V Galerii Elektra v Luhačovicích mohou návštěvníci na velkoplošných plakátech zhlédnout přehled všech doposud vytvořených klapek za jednotlivé ročníky, od roku 1998 do roku 2021. A k tomu i ukázku deseti filmových klapek z minulých let, které na výstavu zapůjčil Nadační fond FILMTALENT Zlín.

Pokračování článku a více fotografií najdete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x