Operátorky záchranky se v sobotu nezastavily. Do terénu třikrát povolávaly letecké záchranáře

Operátorky ZZS třikrát povolávaly do regionu letecké záchranáře. Foto: ZZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ - Náročný víkend, konkrétně tedy poslední srpnovou sobotu mají za sebou posádky ZZS Zlínského kraje i operační středisko. Jeho dispečerky hned třikrát s odstupem jen několika hodin žádaly o součinnost Leteckou záchrannou službu. Ve všech případech šlo o vážná zranění nezletilých osob.

Krátce po sobotní desáté hodině vyjížděl zdravotnický tým do Valašského Meziříčí, kde se při závodech MTB zranil mladý cyklista. Záchranáři hocha zajistili v rámci přednemocniční neodkladné péče, imobilizovali krčním límcem a vakuovou matrací, podali léky od bolesti a provedli další nezbytné úkony. Poté pacienta, který utrpěl zhmoždění zad a pánve, předali kolegům z Letecké záchranné služby Ostrava.

O necelé dvě hodiny později vyjížděly dva zdravotnické týmy k popálené osobě na Zlínsku. Operační středisko znovu požádalo o součinnost Leteckou záchrannou službu, tentokrát z Brna. Pacientka upadla do hrnce s vřelou polévkou a utrpěla popáleniny převážně druhého stupně na asi 40 procentech těla. Záchranáři ji na místě ošetřily v rámci přednemocniční neodkladné péče. Posádka LZS Brno ji transportovala do popáleninového centra.

Do třetice dispečerka ZZS Zlínského kraje zavolala do regionu LZS Olomouc. I tentokrát šlo o dítě, které utrpělo popáleniny až na 40 procentech těla. Posádka zajišťovala převoz tohoto pacienta z nemocnice na heliport. Letečtí záchranáři dítě následně transportovali do popáleninového centra.

Zdroj: ZZS ZK

--> --> --> --> -->