Oprava budovy bývalé synagogy a zrestaurované varhany. Uherské Hradiště zabodovalo v soutěži Památka roku

Restaurované varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Hradišti – Mařaticích. Foto: město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Královské město opět potvrdilo své výjimečné postavení v oblasti ochrany kulturního dědictví. V soutěži Památka roku 2022 město vyhrálo v rámci Zlínského kraje s opravou bývalé židovské synagogy a také s restaurováním varhan v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Hradišti – Mařaticích. V celostátním kole dokonce obnova varhan získala 3. místo.

„Máme ohromnou radost. Krajská vítězství v kategoriích malá i velká památka i třetí místo v republice považuji za velký úspěch. Potvrzuje se tím, že naše město je v péči o historické památky velmi aktivní a úspěšné. Udržet naše kulturní dědictví v dobré kondici pro další generace vnímám jako naši povinnost,“ prohlásil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

V kategorii do 2 milionů korun získalo město titul krajského vítěze a k tomu třetí místo v republice za obnovu varhan v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Základním cílem obnovy asi 170 let starého nástroje bylo komplexní scelení varhan v duchu jejich původního stavitele, varhanáře Antonína Salingera. Varhany byly oficiálně uvedeny do provozu a požehnány 11. prosince 2022 při bohoslužbě celebrované biskupem Mons. Josefem Nuzíkem.

„Proces restaurování varhan dokončilo Uherské Hradiště v listopadu loňského roku. Zásadní rekonstrukce varhan vrátila kostelu nejen nástroj ve stavu blízkém jeho původní podobě, ale také důstojnou zvukovou atmosféru,“ připomněla místostarostka města Pavlína Jagošová.

V kategorii oprav nad dva miliony korun se městu podařilo také získat titul krajského vítěze. A to za opravu bývalé židovské synagogy, jedné ze stěžejních historických památek města, ve které sídlí Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana. Opravu radnice dokončila v listopadu 2022. Základem obnovy budovy se stala oprava fasády, včetně její barevnosti, která se změnila z růžové na šedomodrou. Při opravách se dostalo i na repasování oken.

„Na úrovni kraje město už vyhrálo opakovaně, nejnověji vloni s restaurovaným křížem u kaple sv. Rocha, v roce 2019 pak s rekonstrukcí výklenkové kapličky poblíž mařatického hřbitova,“ vypočítala místostarostka Jagošová.

Do soutěže Památka roku za rok 2022 se přihlásilo celkem 45 objektů ze 14 krajů: 19 v 1. kategorii (malá – rekonstrukce do 2 mil. Kč bez DPH), 26 ve 2. kategorii (velká – rekonstrukce nad 2 mil. Kč bez DPH).

Celostátní výsledky, Památka roku 2022

1. kategorie

1. místo: Špýchar v areálu usedlosti č. p. 6 – Myštice

2. místo: Rodný dům Sigmunda Freuda – Příbor

3. místo: Varhany z kostela Nanebevzetí Panny Marie – Uherské Hradiště

2. kategorie

1. místo: Kumpánova zahrada – park Benar – Slaný

2. místo: Hrobka rodiny Brass – Dolní Podluží

3. místo: Kostel sv. Petra a Pavla se hřbitovem – Strýčice

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x