Opravu lávky přes řeku Moravu v Kroměříži brzdí vandalové i počasí

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Vandalové ničí izolaci, kterou odborná firma pokládá na povrch lávky přes řeku Moravu v Kroměříži. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Vondrášek.

„Přestože je lávka uzavřená, někteří lidé to nerespektují, překonávají zábrany a chodí či dokonce jezdí na kole po nové izolaci, která má lávku chránit. Dělníkům pak nezbývá, než poničené části opravovat a práce se zdržují. Chování těchto vandalů je neuvěřitelné,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Práce na lávce zdržuje také nepříznivé počasí, vytrvalé deště, kvůli kterým navíc v polovině října hladina řeky dosáhla stupňů povodňové aktivity.

Lávku a její okolí kontrolují hlídky městské policie, které ale nemohou být v lokalitě nepřetržitě. „Proto zvažujeme i další opatření, jak na dodržování zákazu dohlédnout. Prověříme například možnost instalace kamery, která by nám nyní ohlídala opravu lávky a po jejím dokončení dohlédla na to, aby po lávce nejezdili cyklisté. Nedopustíme, aby nezodpovědní lidé ničili lávku, která po opravě bude jako nová a bude další desítky let sloužit obyvatelům i návštěvníkům Kroměříže,“ dodal Němec.

Oprava lávky měla být původně dokončena do 10. listopadu. S ohledem na výše zmíněné skutečnosti dnes městská rada souhlasila s prodloužením termínu do 25. listopadu. „Je nám líto, že se akce protáhne. Klimatické podmínky na podzim bohužel nejsou příznivé, například s vyhlášením stupňů povodňové aktivity opravdu nelze dopředu počítat. Děkujeme občanům za pochopení,“ doplnil kroměřížský starosta.

Povrch lávky opravuje brněnská společnost Mitrenga – stavby, která loni pracovala i na statickém zajištění lávky. Město již před dvěma lety avizovalo, že po statickém zajištění bude následovat obnova povrchu lávky. „Je to součást údržby, která má prodloužit životnost lávky. Zamezí zatékání, které by lávku zásadně poškozovalo,“ konstatoval vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Náklady na opravu lávky činí 8,9 milionu korun, o 200 tisíc korun je navýšily vícepráce.

Lávka pro pěší v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce lávky je 63 metrů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x