Osobností roku Zlínského kraje je Veronika Crha Záhorská, zakladatelka Korunky Luhačovice

Roman Herink a Veronika Crha Záhorská, oba ocenění v anketě Osobnost roku Zlínského kraje 2023, foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Anketa Osobnost roku Zlínského kraje zná své vítěze. Držitelkou hlavní ceny je zakladatelka Korunky Luhačovice Veronika Crha Záhorská. Při přebírání ocenění poděkovala svým spolupracovníkům z Korunky, podle ní je to impulz k pokračování v charitativní činnosti.

V Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě se předala ocenění, která si vysloužily Osobnosti roku 2023. Úplnou vítězkou ankety se stala Veronika Crha Záhorská, zakladatelka charitativního spolku Korunka Luhačovice.

V průběhu slavnostního večera se na pódiu prostřednictvím video medailonků představilo deset osobností. Ty postupně převzaly plakety, které připravili studenti oboru Umělecký rytec z Centra odborné přípravy technické v Uherském Brodě. Oceněným pogratulovali jak partneři celé ankety, tak významní hosté. Hlavní vítězce potom blahopřála starostka Uherského Brodu Miroslava Poláková a předala jí ocenění v podobě skleněné plastiky.

„Získaného ocenění si velmi vážím. Ne vždy je jednoduché dělat něco tak náročného ve svém volném čase, po splnění všech pracovních úkolů. Je to zároveň poděkování pro nás všechny v Korunce, protože za organizací nestojím jen já. Vždycky, když přijde takové ocenění, bereme to společně jako impulz k tomu pokračovat v naší charitativní činnosti dál,“ řekla oceněná Veronika Crha Záhorská, která se především věnuje vedení několika lázeňských hotelů lázeňského řetězce Royal Spa.

Při děkování Záhorská nezapomněla vyjádřit svůj dík právě společnosti Royal Spa, jelikož podpora z jejich strany provází projekty Korunky už od jejího vzniku. Slova díků ale patří taky štědrým donátorům. Bez nich by se podle Záhorské charitativní spolek neobešel.

Celým slavnostním večerem provázel Jiří Králík, který anketu a následné oceňování ve Zlínském kraji organizuje už 19 let. Po předání cen následovalo společenské setkání v atriu uherskobrodského muzea. Nutné je taky vzpomenout, že za rok 2023 bylo do ankety Osobnost roku nominováno celkem 16 osobnostní, ocenění potom dostalo 10 z nich. Nejvíc hlasů v tajném hlasování získala právě Veronika Crha Záhorská.

Oceněné osobnosti ankety Osobnost roku 2023 ve Zlínském kraji:

CRHA ZÁHORSKÁ Veronika 

Zakladatelka projektu Korunka pomáhá, charitativní projekt Korunky Luhačovice a Korunky Velké Losiny. Přes 20 let pomáhá handicapovaným, nemocným či jinak znevýhodněným dětem.

MUDr. Eva DOKOUPILOVÁ Eva

Vybudovala Centrum biologické léčby, následně od roku 2012 revmatologickou osteologickou ambulantní kliniku MEDICAL PLUS v Uherském Hradišti. Je držitelkou ocenění Českých Podnikatelek Za inovativní řešení.         

Mgr. Roman HERINK

Pedagog upoutaný na vozík, letos oslavil 60. narozeniny. Zakladatel para hokeje ve Zlíně. Nositel Ceny města Zlína za rok 2023, uveden do Síně slávy českého hokeje.

PaedDr. Ing. Petr HOUŠŤ, MBA

Významně se zasloužil o vybudování Charity ve Zlínském kraji, 15 let v čele Charity Uherský Brod. 39 let je členem dechové hudby Straňanka, v roce 2002 založil ve Strání pěvecký sbor S. E. N.

Pavel „Kačes“ HUSÁR

Známý zlínský hudebník, spoluzakladatel skupiny Fleret, Symfonic Rumpál a Rumpál. Aktivně se zúčastňuje kulturních akcí ve Zlínském kraji i mimo něj, mj. vítěz Porty.

František CHRÁSTEK, MgA.

Nominován za celoživotní uměleckou práci ve fotografování a konání výstav. Majitel Q studio s. r. o. Držitel cen za reklamu Zlatá pecka a Duhová kulička.

MVDr. Jana NOVOTNÁ             

Od roku 1992 spolumajitelka Mlékárny Valašské Meziříčí, s. r. o. Významná podnikatelka v potravinářství a zemědělství.

Josef RUSZELÁK

Divadelní výtvarník, obdržel Cenu města Zlína 2017. Od roku 1992 se zaměřil ve svobodném povolání na volnou grafiku, knižní ilustrace a uměleckou fotografii.

Ivo VALENTA  

V roce 1991 s otcem a bratrem založili rodinnou firmu SYNOT. Jeden z největších zaměstnavatelů ve Zlínském kraji. Založil Nadaci SYNOT, která pomáhá v oblastech zdravotnictví, sociálních služeb, školství, kultury a sportu.

prof. Ing. Vladimír VAŠEK, CSc.

Zakladatel fakulty aplikované informatiky UTB ve Zlíně. Dlouholetý děkan i zakladatel Výzkumného centra CEBIA – Tech. Velký přínos vzdělanosti v oblasti aplikované informatiky ve Zlínském kraji.