Osud jménem pohanka. Aneb šest generací pohankových mlynářů

Osud jménem pohanka. Aneb šest generací pohankových mlynářů. Pavel I. Foto: Jan Čada
KOPANÁ - Bydlí ( a pracuje) v místní části Frenštátu pod Radhoštěm s krásným přímo fotbalovým názvem Kopaná. Prakticky přesně na místě, kde se hraničně potkávají Zlínský a Moravskoslezský kraj. Mlynář Pavel Šmajstrla je pátým generačním členem téměř neuvěřitelné pohankové mlynářské dynastie. A protože má pětiletého synka Ondru, a ten se tedy má k světu, rozuměj k práci ve mlýně, dá se už mluvit a taky psát o šesti generacích jednoho rodu a stejného činění. Což je opravdu jedinečné.

Všechno to v místě pod vrcholy Beskyd a Veřovických vrchů začalo po polovině 19. století. Postupně tu pohanku mleli Josef, František, Arnošt Šmajstrlovi. Nu a dnes jsou u toho Zdeněk, Pavel – coby momentálně hlavní tahoun veškerého dění – a už zmíněný nejmladší pokračovatel veletradice Ondřej. Když to vezmeme pěkně postupně, tak jde o praprapravnuka zakladatele.

Současný hlavní muž mlýna, kde bydlí, pracuje, ale má i velmi zajímavou historickou expozici, tedy 43 letý Pavel, tvrdí, že se prostě neminul povoláním.

„Je to tak, já jsem vystudoval v Rožnově Střední zemědělskou školu, mimochodem moc rád na ni vzpomínám, pak už jsem viděl své poslání právě tady. Otec se k práci dostával přeci jen jinak. Nejdříve to pro něho coby pedagoga v Kopřivnici byl jen koníček spíše kůň, ale brzy po revoluci se dal do práce naplno, tak jak to dělali jeho tři předkové už od roku 1860,“ vysvětluje genezi rodu Pavel Šmajstrla.

Letos ho docela potrápila slabá úroda. „Pohanka se sklízí začátkem podzimu, letošní výnosy byly nízké, dodavatelé taky pořádně zdražili, s tím nic nenadělám,“ popisuje chlap jako hora.

Co ho ovšem těší, je jiná věc.

„Pořád se můžu spolehnout na pomoc i radu táty. Ten pro osvětu kolem pohanky, která má prokazatelně skvělé zdravotní výživové vlastnosti, udělal v minulosti opravdu hodně. Ale fajn je i to, že se malý pětiletý Ondra o mlýn a všechno, co se tu děje, zajímá se vším všudy, baví ho pomáhat, tak to vidím do budoucna i rodově pozitivně,“ konstatuje mlynář.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x