Otevírají-li se prameny, otevírají se srdce. Lázeňská sezóna v Luhačovicích začíná i oficiálně

Foto: Milan Mikšík
LUHAČOVICE - Je to takové tradiční a krásně symbolické razítko. Když se budou v neděli otevírat a světit luhačovické léčivé prameny, bude už sezóna takříkajíc v plném proudu, zároveň ale druhá květnová neděle bývá stvrzením, že to tu v největších moravských lázních prostě naplno žije. Je jisté, že bude víkendově krásné počasí a že se mohou těšit malí, velcí, ba i velmi velcí, čímž jsou myšleni dříve narození, kteří do Luhačovic, coby místa svého srdce, jezdí hodně rádi.

Sláva začíná už v pátek, pěkně polehoučku, ve dvě odpoledne zajímavou komentovanou prohlídkou.

„My jsme ji nazvali Továrník Baťa a Luhačovice, čímž chceme zakladatele obuvnické slávy sousedního Zlína Tomáše Baťu představit z trochu jiného úhlu pohledu, totiž jako lázeňského hosta,“ láká hned na pátek vedoucí oddělení kultury Kongresového a kulturního centra Elektra Jarmila Ďurďová s tím, že vlastní slavností zahájení třídenní nabité akce pak večer obstará zpěvačka Aneta Langerová.

Luhačovice čekají především v sobotu a v neděli obrovskou kumulaci lidí. Což o to, starosta Marian Ležák to bude mít relativně jednoduché, v sobotu odpoledne dorazí do víru dění, kde se bude prolínat historie se současností v dobovém kočáře.

„No to sice ano, vzniká z toho hezká tradice, že se při spoustě vystoupení díváme do bohaté luhačovické historie, jenže současnost musíme ctít ještě více. Čekáme tisíce lidí. A tak jsme znovu rozšířili záchytná parkoviště i kyvadlovou dopravu a prosíme všechny, aby dbali pokynů pořadatelů i dopravní policie, chceme všichni krásné zážitky, ale taky pohodu,“ dává jasně najevo, že tyhle slavnosti leží městu hodně na srdci.

Pokračování článku najdete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x