Otevírání pramenů 2023: lázeňská sezóna zahájena, prameny slavnostně posvěceny

Foto: Milan Mikšík
LUHAČOVICE – Luhačovice mají za sebou nejvýznamnější událost celé lázeňské sezony – Otevírání pramenů 2023. Očekávaným vyvrcholením třídenního festivalu, který přinesl řadu hudebních vystoupení, přehlídku historických vozidel či kostýmů nebo jarmark, bylo nedělní svěcení léčivých pramenů.

Za přítomnosti mnoha místních i přespolních diváků patřilo nedělní dopoledne v Luhačovicích tradičnímu svěcení lázeňských pramenů. Tomu předcházela mše svatá, po které se už krojovaný průvod společně s řadou významných hostů vydal k jednotlivým pramenům. Každý zvlášť potom církevní hodnostáři oficiálně posvětili a symbolicky tak otevřeli další lázeňskou sezónu.

Samozřejmě je to speciální akce, protože to je oslava pramenů, těch přírodních léčivých zdrojů, díky nimž jsou Luhačovice lázněmi a naše společnost může dělat to, co dělá, tedy léčit pacienty a poskytovat zdravotní služby klientům,“ uvedl ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Zatímco účast při loňském Otevírání pramenů byla mírně ovlivněna doznívající pandemickou zdrženlivostí, návštěva letošního svěcení už opět odpovídala významu této události, její skvělé atmosféře a symbolice.

Pokračování článku a bohatou fotogalerii od Milana Mikšíka najdete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x