Otevřené brány chystají další sezónu

Kostel Zlín Štípa Foto: Ludvík Valouch
ZLÍNSKÝ KRAJ – Do projektu Otevřené brány je aktuálně ve Zlínském kraji zařazeno 26 kostelů. Letos poběží 13. ročník této iniciativy, která se mezi lidmi těší stále větší oblibě, uvedla mluvčí zlínského hejtmanství Soňa Ličková.

Odborný seminář pro průvodce sakrálními památkami zařazenými do projektu Otevřené brány uspořádal 8. dubna distanční formou Zlínský kraj coby iniciátor a jeden z partnerů tohoto společného projektu kraje, měst, obcí a farností s cílem v sezóně od května do září zdarma široké veřejnosti přiblížit uměleckou i duchovní hodnotu církevních památek.

Projekt se stal inspirací i pro jiné regiony. Po vzoru Zlínského kraje totiž vznikl obdobný program také v Moravskoslezském kraji, v Broumovsku, v Brně a v několika dalších městech.  I v roce 2020, který už byl poznamenán pandemií COVID-19 a některé kulturní akce se rušily, poskytlo od května do září 148 průvodců bezplatný výklad téměř 87 tisícům návštěvníků.

„V tomto projektu vidíme význam i pro výchovu dětí, které se díky nápaditosti jednotlivých průvodců mohou hravou a nenásilnou formou seznamovat se základními pojmy a symboly křesťanské kultury, což by mělo patřit k všeobecnému vzdělání. Těší mne narůstající zájem o Otevřené brány kostelů, v nichž je koncentrováno ohromné kulturní a duchovní bohatství,“ řekla krajská radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za kulturu a školství. 

Partneři projektu jsou připraveni v květnu otevřít brány kostelů dokořán a už teď se velmi těší na všechny zájemce o exkurzi, samozřejmě jestli to dovolí epidemiologická situace a nařízení Vlády ČR,“ konstatovala Mária Fekar z Odboru kultury a památkové péče krajského úřadu, který uspořádal odborný seminář pro stávající i nové průvodce. Distanční formou se připojilo 70 účastníků. Ti získali cenné podněty a doporučení týkající se průvodcovské služby z hlediska kulturně historického, psychologického i bezpečnostního.

Úvodní přednášku si připravil farář z Valašských Klobouk Pavel Macura, který původně působil jako vedoucí krajského odboru kultury a stál u zrodu projektu Otevřené brány. „Lidé do kostelů přicházejí z různých důvodů – třeba ze zvědavosti, nebo obdivují architekturu a umění, a průvodce by se měl zajímat o rozpoložení každého konkrétního návštěvníka, měl by se zkusit vžít do jeho situace. Někdy se hodně soustřeďujeme na informace, ale je nutné navodit také atmosféru přijetí. Nikdo by se v kostele neměl cítit jako cizí člověk v cizím prostředí. Každý by měl pocítit, že chrám je dům, v němž to stále žije. Tento pocit je nejlepší reklama,“ řekl Pavel Macura.

Na etiketu v posvátném prostoru se ve své prezentaci zaměřila docentka Jitka Jonová z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. O architektuře církevních památek promluvila historička Slováckého muzea v Uherském Hradišti Blanka Rašticová a nakonec byla věnována pozornost i aspektům prevence a bezpečnosti v pojetí poručíka Vladislava Malcharczika z Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlínském kraji.  

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x