Pá pá, zimo. Na horách Zlínského kraje budou hodnotit sezónu

Zimní sezona na svazích se blíží ke konci. Foto: Ski Karolinka
ZLÍNSKÝ KRAJ - Pomaloučku polehoučku, někde už spíše razantně, si razí podle svých výsostných kalendářních práv cestu jaro. Platí to pochopitelně i o horských destinacích, kde bývá zima nejdelší. Provozovatelé areálů mohou pomalu hodnotit a nechat je "zaletňovat".

Tradičně mezi nejdelší patří sezóna na Stupavě, která sice neleží v pořádně nadmořské výšce, zato využívá unikátního klimatu. Zatímco „přes kopec“ rovněž ve Chřibech v Osvětimanech se jezdilo z kopce do 10. března, tady se pokračuje.
„Samozřejmě i u nás vnímáme, že přichází jarní oteplení, celá zima byla mimochodem nezvykle teplá a v tomto úhlu pohledu můžeme být spokojeni. Myslím ale, že nám teplá zima odlákala možná čtvrtinu klientů. Zatím je na čem jezdit, tak uvidíme, jak to bude v dalších dnech,“ říká při pohledu na bílou sjezdovku a zelenající se stráně v sousedství provozovatel areálu Lubomír Orel.

Další z držáků oboru je v Hostýnských vrších Jakub Juračka, který řadu let provozuje areál Na Trojáku.

„Budeme končit na Josefa v neděli v pět navečer, sezóna byla plná výzev, museli jsme zohledňovat ceny energií, hledat nové způsoby zasněžování, v tomto směru se nám osvědčily zasněžovací tyče. Jsme vždycky rádi, když si k nám lidé nacházejí cestu, rádi jsme vyšli vstříc třeba školám, v zdravém dětském těle zdravý duch, děti se u nás přesvědčí, že se dá žít i bez mobilů,“ usmívá se na konci radovánek pan Jakub.

Tři svahoví mušketýři, rozhodně ne veteráni, by nebyli kompletní bez Jana Dudka z Karolinky.

„My máme v pátek poslední večerní lyžování, v sobotu pak veselou akci nazvanou Zabíjení sezóny s domácí zabíjačkou, připraven je dětský karneval i veřejný závod v obřím slalomu. Kdo přijde v masce čuníka, lyžuje na konec sezóny zcela zdarma,“ doplňuje Jan Dudek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x