Pálenice na Valašsku vstoupily do druhé poloviny sezóny

Foto: RTV
VSETÍN - Pálenice na Valašsku vstoupily do druhé poloviny letošní lihopalnické sezóny. Například v té na vsetínské Jasence se tento rok zapíše jako jablečný.

Jak by měl dobrý jablečný kvas správně vypadat, jsme se zeptali přímo provozovatele místní pálenice Filipa Mareše. Jablka musí být co nejvíce zralá a čistá, potom se pošrotí na drobnou drť, která následně kvasí v uzavřených nádobách. Když člověk to jablko jenom překrojí nožem na půlky, nemůže z toho vzniknout nic dobrého,“ říká Filip Mareš.


Jeden z pravidelných zákazníků místní pálenice Luboš Janovský z Jarcové už má na přípravu dobrého jablečného kvasu svůj léty prověřený postup. Ono se říká jedna ku deseti, takže na sto litrů kvasu dávám deset litrů vody. Ale každý si to samozřejmě může udělat tak, jak uzná za vhodné. Přidává se také cukr. Kdo chce mít lepší a kvalitnější pálenku, dává cukru méně,“ prozrazuje Luboš Janovský.

Pan Luboš má nejen léty osvědčený „know-how“, jak vyrobit správný kvas, ale dobře propracovanou má také strategii sběru jablek v sadu. „Já mám robku, která má čtyři sestry, takže když se to všechno sejde, je to jako kobylky, pošrotíme to během chvilky. Ale potom taky stejně rychle mizí pálenka…“ směje se milovník kvalitního moku z Jarcové.

To, že je pálení na Valašsku opravdu vážná věc, kterou není radno podcenit, potvrzuje i fakt, jak samotní provozovatelé pálenic přemýšlí nad tím, co svým klientům nabídnou. Odpověď na vsetínské Jasence je zdánlivě jednoduchá – kvalita.

„U pálení se nesmí v žádném případě spěchat, musí se pálit pomalu, dát tomu ten správný čas. Když spěcháte, dostatečně nerozdělíte jednotlivé frakce pálení a kvalita je potom horší,“ vysvětluje Filip Mareš a dodává, že v jeho pálenici dbají také na vysokou kvalitu dalších služeb, jako je například možnost očištění bečky od kvasu, rychlost realizace objednávky či možnost uložení kvasu.

Cena za vypálení jednoho litru stoprocentní pálenky přijde na vsetínské Jasence na 295 korun. Jestli taková cena vydrží i v příští sezóně, se teprve uvidí. Lidé se sem každopádně už teď rádi vrací. „Jezdíval sem už můj otec, takže je to tradice. Je to tady výborné, jsme spokojení. Krása střídá nádheru,“ usmívá se Luboš Janovský.

Závěr letošní lihopalnické sezóny odhadují na vsetínské Jasence na konec února. Tou dobou už by všichni zájemci o výrobu ovocných pálenek měli mít hotovo.

Autor: Pavel Rejman

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x