Památník válečné tragédie na Ploštině se po rekonstrukci znovu otevírá veřejnosti

Foto: Paměť národa
PLOŠTINA - Na mapu historických míst Zlínského kraje se v závěru dubna vrátí Národní kulturní památka Ploština. Pasekářskou obec, která se nachází nedaleko Valašských Klobouk, vyvraždili a vypálili před koncem 2. světové války nacisté. Zlínský kraj tam nyní vybudoval novou expozici pietního místa.

Národní kulturní památka Ploština je místem navždy spojeným s tragédií z konce 2. světové války. V roce 2020 byla uzavřena kvůli opravám. Nyní tam vyrostla futuristická budova návštěvnického centra, zrekonstruovala se stavení a obnovil se památník obětem války.

Kraj tento projekt připravoval více než 8 let, nebylo to jen o posledních dvou letech, kdy se stavba realizovala, ale předcházela tomu velká příprava včetně získání dotací, a předtím ještě musel ten ucelený záměr někdo dát dohromady. Nejtěžší, co jsme my za ty dva roky zažili, byly samozřejmě ceny v té cenové hladině ve stavařině. Přišlo razantní zdražení, firma chtěla navýšit rozpočet, takže máme za sebou těžká jednání, kdy jsme se dohodli na nějakém kompromisu,“ upozornil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš na těžkosti během realizace stavby.

Pasekářskou obec, vypálenou 19. dubna 1945 nacisty do základů, nyní na Ploštině připomínají dvě nové expozice TRAGÉDIE NA PLOŠTINĚ a NOVÁ PLOŠTINA Ondřeje Machálka ze zlínského Muzea jihovýchodní Moravy.

Nová Ploština bude jednou provždy mementem tragických událostí spojených nejen s tímto místem, ale i okolních valašských obcí. Na minulost, navíc takto tragickou, se nesmí zapomenout. Má být stvrzením toho, že ani naše generace nezapomněla a bude tuto tragédii provždy připomínat generacím příštím. Věřím také, že areál se stane atraktivním místem pro školy a pomůže jim více přiblížit výklad dějin 20. století,“ sdělila radní pro školství a kulturu Zuzana Fišerová.

Areál návštěvníkům přibližuje, jak vypadala a žila tato pasekářská osada před válkou, v průběhu tragédie, ale také to, jak tento region poznamenala tragická událost v dalších desetiletích.

Lidé obývající pasekářskou osadu na Ploštině byli nesmyslně a krutě zavražděni na samém sklonku války, kdy nacistické komando vypálilo celou osadu a v plamenech našlo smrt čtyřiadvacet lidí nejen z Ploštiny, ale i z dalších šesti okolních obcí. Další čtyři byli zabiti cestou, kudy německé jednotky projížděly. V následujících dnech se opakovaly podobné akty nenávistné msty také na bezbranných obyvatelích Prlova a Vařákových pasek. Popravy probíhaly ve Vizovicích i na Březině u Valašských Klobouk. Jen se štěstím unikla podobnému osudu Loučka. Také o těchto místech bude vyprávět nová expozice na Ploštině,“ doplnil ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

Na obnovu vydal kraj přes 150 milionů korun, 110 milionů získal z evropské dotace. Pro veřejnost se památka otevře o posledním dubnovém víkendu. Od května do září bude kromě pondělků přístupná denně od 10 do 17 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x