Poškozený památný platan v centru Uherského Hradiště nebezpečí nepředstavuje

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Koncem srpna se v centru Uherského Hradiště před vlakovým nádražím ulomila kosterní větev památného platanu javorolistého. Pádem větve došlo k poškození dopravní značky, nikomu se ale naštěstí nic nestalo. Památný strom stojící v Jezuitské zahradě byl nyní poroben znaleckému posudku arboristy.

Účelem posudku bylo zhodnocení aktuálního stavu stromu, s hlavní pozorností zaměřenou na perspektivu a provozní bezpečnost,“ informoval tiskový mluvčí Uherského Hradiště Jan Pášma.

Pro průzkum rozsahu skrytých defektů využili znalci přístrojovou metodu šetření pomocí zvukového tomografu. „Výsledkem průzkumu je, že kmen stromu má dostatečnou pevnost proti zlomu, aby odolal náporu vichřice,“ pokračoval Pášma.

„Ořez koruny platanu, který byl z bezpečnostních důvodů proveden po zlomu jedné z kosterních větví, byl vyhodnocen jako dostatečný a v současné době není nutné pokračovat v další redukci koruny,“ informoval místostarosta města Čestmír Bouda.

Aktuálně je doporučeno pouze zrevidovat a případně vyměnit instalované bezpečnostní vazby, které již mohou být za zenitem své životnosti, a také podpořit vitalitu stromu úpravou jeho okolí.

Platan javorolistý v Jezuitské zahradě je prohlášen památným stromem, jeho stáří se odhaduje přibližně na 250 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x