Pamětní kniha hotelu Alexandria slaví 65. narozeniny. Je plná krásných přání a vzpomínek v 10 jazycích

Foto: zlin.cz
LUHAČOVICE - Tuhle úžasnou knihu si v luhačovickém hotelu Alexandria hýčkají jako nejvzácnější hosty. Aby ne, když do značné míry schraňuje zážitky přepočetného množství slavných, známých i řekněme obyčejných lidí, kteří do perly největších moravských lázní zavítali od roku 1957 dodnes. Obchodní manažerka věhlasného hotelu Monika Dobiášová prozradí více…

Kdopak má tuhle úžasnou luhačovickou „průvodkyni historií“ vlastně na starost?

Na starost ji má, a jako oko v hlavě si ji chrání, vedoucí recepce a ubytovacích služeb. Jejím úkolem a také úkolem recepčních je mimo jiné požádat hosty, zpravidla známé tváře, o podpis a taky o pár slov, jak že se jim u nás líbilo. A jedna věc je velmi důležitá, vychytat správný okamžik, kdy je vhodné o zápis požádat.

Určitě můžete nastínit, které osobnosti se vám zapsaly. Vezměme to pěkně z poslední doby, prosím.

Jestli se nemýlím, tak poslední zajímavý zápis je ze srpna loňského roku. Dík za hezké chvíle nám vyjádřili manželé, herec a spolumajitel Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek mladší a jeho paní, herečka Nikol Kouklová. Krásná slova napsala už zesnulá Hana Maciuchová. To bylo v srpnu 2018. Napsala doslova: „Vážení a milí, léčila jsem si tělo i duši nejen na Divadelních Luhačovicích, ale i ve vašem příjemném hotelu Alexandria, který má otevřenou náruč.“

Jistě jde o nepřeberné množství známých osobností. Můžeme takříkajíc letem světem?

Tak opravdu jen namátkou. Hana Gregorová, Dana Batulková. Za veškerý komfort poděkovali biatlonisté Michal Krčmář a Ondřej Moravec. Stálými hosty bývají třeba Aleš Cibulka a Michal Jagelka, prezident tradičního divadelního festivalu Miloslav Mejzlík, anebo emeritní generální ředitel Slovenského národního divadla Dušan Jamrich, je jich samozřejmě mnohem, mnohem více.

Jestli se nepletu, večeřel u vás tuším v roce 2019 při zlínském mezinárodním filmovém festivalu Karel Gott…

Přesně tak, ráda si vybavuji, že byl jako vždy velmi vstřícný a příjemný, třebaže se jeho dny na tomto světě povážlivě krátily.

Rozdáváte v hotelu pozitivní energii, to je také známo. Oplácejí stejnou mincí i vaši hosté?

Nepochybně ano. Tu energii si vybavuji například, když tu v hotelovém klubu měly skvělou besedu plnou zajímavých zážitků z osobního života i šoubyznysu Veronika Žilková a Michaela Dolinová.

Idolem žen a dívek všeho věku bývá desítky let Jan Čenský, určitě si pobyt u vás nenechal ujít. Jak na vás působil?

Působil bezvadně, tak jak ho známe z televize i z filmu nebo divadla, velký sympaťák, který v tomto případě opravdu nic nehraje.

Řeč je o Češích a Slovácích, kteří do Alexandrie a Luhačovic patří dlouhatánské desítky let. Ale nevěřím, že by tu historii psali jen oni…

Pochopitelně, je to známá věc, že tu klid, relaxaci a komfort hledají i hosté z celé řady zemí. Asi nejlépe to dokumentuje fakt, že jsem v Pamětní knize napočítala hned deset jazyků.

Tahle úžasná kniha letos oslaví 65 let. Je to už jakási kronika slávy známého hotelu. Ale kdo píše kromě našeho rozhovoru o ní?

Pamětní knihu zmiňuje pan Vincenc Jančařík, to je bývalý dlouholetý vrchní Francouzské restaurace našeho hotelu. Ten tu pracoval celé čtvrtstoletí. Napsal vzpomínky v knize Svatební dar, což je teprve úžasná kronika od válečných let až do roku 1968. Myslím, že shromáždil nesmírně cenné svědectví, které zachycuje opravdu jedinečné zážitky z hotelu Alexandria. O tom, když dovolíte, zase někdy příště.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x