Paní Zima se hlásí o slovo. První sníh je tu

Foto: Zlin.cz, Karel Srnec, Karel Palička
ZLÍNSKÝ KRAJ - První advent - první sníh. Lidé na východě Moravy se v neděli přesvědčili, že přichází zima. Vlastně v pravý čas.

V nadmořské výšce kolem 500 metrů bylo zcela bílo. Přesvědčili se o tom třeba cyklisté, kteří se vydali na pozdní projížďku na oblíbené trati mezi Držkovou a Rusavou. „Musel jsem se prodírat až pěticentimetrovou vrstvou sněhu, brzy asi vyměním kolo za běžky,“ hlásil v neděli odpoledne pan Libor.

Bílé už jsou i mnohé svahy na horách. „Zítra beru skialpy a jdu na tradiční výšlap, letos už podruhé. Napadl přírodní sníh, máme ve skiareálu i vrstvu umělého, moc se těším, vnuci to pro změnu už dne vyzkoušeli na „lopatách“ z umělé hmoty,“ chválil nástup zimy Karel Palička z Karolinky.

Naprosto udivující je v tomto kontextu další houbařský počin Karla Srnce z Napajedel.

„Tento hříbek a jeho bráchové mají vlastně dva klobouky. Jeden klasický a druhá ze sněhu. Už prošly i mrazem, takže k jídlu nebudou, ale krása to tedy je díky paní přírodě převeliká,“ chlubil se pozdními nálezy vytrvalý houbař.

Silničáři jsou v pohotovosti, očekávají se i méně příjemné ataky zimy.

Je potřeba adekvátní pozornosti, může hrozit náledí, zimní ráz počasí s občasným sněžením na horách, nočním mrazem i sněhem s deštěm v nižších polohách. Tak vypadá vzkaz meteorologů na samém konci měsíce listopadu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x