Paní zvaná Poklad. Zdena Wasserbauerová: mám štěstí, když potkávám vyléčené i dárce kostní dřeně

Foto: zlin.cz
KYJOV - Bylo to v Kyjově během Slováckého roku. Na hlavní třídě mezi stovkami krojovaných stojí zajímavá společnost. Mladý muž, mladá paní, v kočárku jejich kluk jak buk a s nimi u nenápadného stánku zvoucího k zápisu do registru dárců kostní dřeně jedna známá tvář. Hle, paní Zdena Wasserbauerová, neúnavná, nezdolná, nezničitelná a neunavitelná propagátorka ušlechtilého počínání, které ve svém důsledku zachraňuje životy.

Ten šestadvacetiletý krásně hrdý tatínek je jistý Dennis Urc ze Svatobořic-Mistřína. Mladík, který se od klukovských let na pokračování statečně rval s projevy těžké leukémie, Hodkinova lymfomu. Teď tu stojí s manželkou Denisou, která mu byla po boku v těžkých chvílích před transplantací a vyléčením. A v kočárku mají hlavní radost, malého Michaela. Nu a po boku paní Zdenu, která by tak trochu měla patřit do rodiny.

„Já ji vidím moc rád, za to, co léta dělá, by zasloužila to největší možné ocenění,“ vypráví Dennis, pro kterého rozjela při hledání vhodného dárce před sedmi lety paní Zdena kampaň mezi kyjovskými středoškoláky, jeho kamarády i známými ve Svatobořicích-Mistříně. Nakonec se vhodný dárce našel v Německu a Dennis si užívá s rodinou krásného života.

„V Kyjově jsme i díky Dennisově příběhu získali dalších 150 potenciálních zachránců životů, teď je například aktuální případ sedmiletého leukemií nemocného Matěje ze Zlínska, vážíme si každého, kdo se zapíše, naděje se zvětšuje,“ říká paní Zdena, nesmírně aktivní i po osmdesátce.

„V Kyjově jsme pobyli v horku dva dny, trochu jsem si stačila odpočinout, ale musela jsem zvládnout i veškerou agendu kolem nových členů v registru. Víte, mě drží ve třiaosmdesáti, klidně to napište, kolik mi je, jedna důležitá věc. Na náborových akcích se ke mně hlásí lidé, kteří prodělali transplantaci kostní dřeně a žijí své obyčejné životy, anebo také ti, kteří darovali kostní dřeň a přispěli k záchraně někoho jiného. To je pro mne jako nabíjecí stanice. Teď jedu mezi vojáky do Bučovic, pak na Trnkobraní do Vizovic a následně na Dožínky do Kroměříže. Dokud to jde, jsem připravena pomáhat. A děkuji všem, kteří do toho jdou s námi, už se povedlo získat 27 000 případných dárců,“ přidává potěšující informaci Zdena Wasserbauerová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x