Páník a Somberg: stále spolu a jak dál?

Fotbalová dvojice P+S stále spolu (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Koncem roku skončili zatím poslední fotbalovou společnou štaci. Trenéři Bohumil Páník a jeho asistent Jan Somberg za sebou zavřeli kapitolu Baník a jdou dál. Uvidí se, kam a zda společně povedou jejich další sportovní kroky.

Teď si spolu vyzkoušeli, jak jim to klape na tenisovém kurtu. Úsměvně jejich deblové snažení ukončila výluka energie ve zlínské hale na Vršavě po pár pěkných míčcích. Alespoň zbyl čas na povídání. Samozřejmě především o fotbale.

O Páníkovi ví veřejnost leccos a více než dost. Co ale jeho pravá ruka, čtyřiačtyřicetiletý Jan Somberg? Přes relativní mládí toho má s fotbalem za sebou opravdu až překvapivě hodně.

„No jasně, je to celý můj pracovní život, po vojně jsem jako sekretář a vedoucí mužstva začínal ve Zlíně u „áčka“ chviličku po životní dvacítce,“ připomíná Somberg zajímavou věc.

Začínal ve svém Zlíně ještě za Vernera Ličky v roce 1996, potom spolupracoval s Vlastimilem Marečkem, mladík si vyšlapával cestičku u zlínské mládeže i béčka, odskočil si do Uherského Hradiště, zachraňoval v elitní soutěži zlínskou devatenáctku i záložní tým ve třetí nejvyšší soutěži. A před šesti lety po odchodu trenéra Pulpita si jej k sobě vzal nový trenér Zlína Bohumil Páník.

Když skončil ve Zlíně a nastoupil na záchranářskou misi do Baníku Ostrava v březnu 2018, samozřejmě sáhl po svém osvědčeném asistentovi.

„Měl jsem k tomu zřejmé důvody, Honza si dokonale rozumí s moderní technikou, fotbalem žije 24 hodin, poslední dobou hodně vyrostl v samostatné práci. Kdybych měl najít dominantní příměr, pak řeknu, že je absolutně spolehlivý,“ vypráví o téměř dvě desítky let zkušenější Páník.

Somberg – Zlíňák tělem i duší – se naposledy otrkal dvěma roky práce na severu.

„Baník má výborné zázemí, jen pro zajímavost, mediální tvář klubu tam tvoří více než deset lidí. Ale Zlín má svoje, tady je to citová záležitost, tady se věci dělají jinak, klidně řeknu, že srdcem,“ zamýšlí se trenér Jan.

Momentálně jsou oba bez angažmá, to tak bývá, prostě je plno.

Somberg má za sebou opravdu bohaté funkcionářské i trenérské zkušenosti. Nabízí se tak otázka, co dál?

„Já mám jasno, cítím se už víc trenérem. Rád bych to zkusil samostatně, na druhou stranu další výzvě po boku Boba bych se určitě nebránil,“ přemýšlí Honza v mezičase. Tak se nechejme překvapit, zda to příště bude sólo jízda nebo zase tandem… A taky, kde…

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x