Pátek třináctého: důvod k veselí, žádná smůla

Pátek 13 – malý apríl (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKO - Každý se na ten den dívá jinak. Spojení pátek a třináctého má symbolizovat smůlu. Letos se tyto dva dny sešly dvakrát, příští rok také, v letech 2021 a 2022 ovšem bude pátek s třináctkou v kalendáři jenom jedinkrát.

Já myslím, že je to den jako každý jiný, mírný nádech tam ale vzhledem k české pověrčivosti cítit je,“ domnívá se Zlíňan Milan Matoušek.

„Vůbec to není špatný den, mně se v tomto dni vždycky vyloženě daří, pověry jsou pověry a naše skutky něco diametrálně jiného. Myslím, že je to něco mezi Aprílem a Silvestrem, chtělo by to hodně nadhledu a humoru, jako by jich bylo poslední dobou pomálu,“ domnívá se další muž z Baťova města Robert Heč.

Některé obrázky z poslední doby jeho teorii veselého dne napovídají. Třeba Ladislav Marušák z Provodova ví své. „Kdepak smůla, tenhle den může být veselý a plný příjemných překvapení, třeba můj černý beran to tak cítí, od rána se motá coby vůdce stáda tam, kde nemá, například na silnici,“ dává pátku třináctého veselou nálepku chovatel.

„Smutek nebo skleslá nálada rozhodně nepanují ani na zlínských adventních trzích. „Kdepak, dnes to naopak pěkně roztočíme, třináctka je šťastné číslo, pátek začátek víkendu, Vánoce před námi, Silvestr jim jde v patách, co víc si můžeme přát,“ usrkuje punče Zlíňanka Jana Zavadilová.

„Tohle je den, kdy by se mělo sázet, smát se a myslet na lásku,“ dává na nemilovaný den razítko mladá prodavačka Veronika v jednom zlínském pekařství.

Vida, vždy nápadití Zlíňané i lidé z okolí města tak možná začínají budovat novou tradici. Pátek třináctého může mít od nynějška zcela jinou, daleko lepší pověst…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x