Pečetidlo pro 21. biskupa litoměřického vyrobili v uherskobrodské dílně

Pečetidlo. Foto: Pavla Slunečková Surá
UHERSKÝ BROD - „Nejdůstojnější Otče, diecéze Litoměřická Vás žádá, abyste posvětil kněze Stanislava Přibyla k biskupské službě.“ Tato slova byla pronesena k hlavnímu světiteli Janu Graubnerovi 2. března v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích. Tohoto dne se stal Stanislav Přibyl 21. biskupem litoměřickým. Biskupovi náleží mitra, berla, prsten, solideo, ale i pečetidlo.

Právě toto pečetidlo vzniklo v kovorytecké dílně v Uherském Brodě. Zde bylo ručně vyryto zkušenou rukou paní Iris Fojtíkové.

Mosazné tělo vysoustružil její manžel František Fojtík, pečetidlo má průměr 12 mm. Znak je čtvrcený v 1 a 4 poli je znak diecéze a ve 2 a 3 poli je osobní znak biskupa. Znak je doplněn osobním heslem biskupa PAX VOBIS – pokoj vám.

Dřevěnou ručku zhotovil cvikovský farář P. Rudolf Repka rodák z Vlčnova. Použil dřevo tisu, který rostl ve Cvikově u kostela sv. Alžběty Uherské.

Celé pečetidlo je uloženo v kazetě, kterou zhotovila knihařka paní Pavla Slunečková Surá. Kazeta je vínově červené barvy. Venkovní část je potažena flokáží a vnitřní sametem. Ve víčku je vyzlaceno Mons. Stanislav Přibyl, CSsR, 21. biskup litoměřický, pečetní znak. Kazeta je rozdělena na dvě části. V jedné části je uloženo pečetidlo a v druhé skryté části je prostor pro uložení pečetního vosku a tavící pánvičky. Celá kazeta je dozdobena jemnou decentní ražbou.

Společné dílo předali autoři osobně, symbolicky 5. 7. 2024, na Velehradské pouti a Dnech dobré vůle 2024. Po předání si pan biskup vyzkoušel i vlastní pečetění. Každý z tvůrců obdržel otisk pečetidla s věnováním. Poslední list si pan biskup ponechal pro sebe v upomínku na své první pečetění a přítomní tvůrci mu ho podepsali.

Společného fotografování se zúčastnil i pan Martin David, biskup Ostravsko – opavské diecéze, kterému se Stanislav Přibyl s radostí pochlubil pečetidlem.

Zdroj: Pavla Slunečková Surá, knihařka Hradčovice

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->