Pečujete doma o své blízké? Zlínský kraj by chtěl ocenit třeba právě vás

Zlínský kraj chce ocenit občany, kteří doma pečují o své blízké. Foto: web Zlínského kraje
ZLÍNSKÝ KRAJ - Až do konce srpna mohou lidé nominovat na ocenění někoho, o kom vědí, že v domácím prostředí pečuje o blízkého člověka, aniž by to byl profesí pečovatel. Může to být někdo v rodině, v sousedství či v obci.

„Víme, že těchto lidí je celá řada, ale příliš se o nich nemluví. Přitom často jde o hrdinské příběhy obětavé služby, která je velmi náročná, potřebná a těžko nahraditelná,“ řekla Hana Ančincová, statutární náměstkyně hejtmana pro sociální oblast.

„Chceme zvýšit morální uznání a společenský kredit pečujících. Je dobře, když oni sami své poslání berou natolik zodpovědně, že využívají pomoci zvenčí jako prevenci syndromu vyhoření – například ve formě terénních sociálních služeb a regenerace vlastních sil,“ dodala náměstkyně.

O tom, že iniciativu Zlínského kraje pečující vítají, svědčí slova paní Dagmar Kalčíkové, která byla oceněna v roce 2020. Je maminkou těžce nemocného mladého muže Davida upoutaného na lůžko, který dýchá pouze s pomocí přístroje. „Vím, že je spousta lidí, kteří se starají o postižené děti nebo o své blízké a také by si zasloužili toto ocenění. O to víc si vážím, že právě já jsem byla vybrána jako jedna z nich. Naše práce vyžaduje hodně odříkání, disciplíny a pevnou vůli a je dobře, když se o ní takto veřejně mluví a píše. Máme pocit, že to má smysl,“ říká paní Kalčíková a podotýká: „Postižení lidé potřebují hlavně pevné zázemí, pochopení, lásku a jistotu, že nejsou v této společnosti na obtíž.“

Tato anketa se ob rok střídá s oceňováním pěstounů. Podmínkou je, aby navržený dal k nominaci souhlas. Nominační formulář včetně informací, jak ho vyplnit, najdete na webu Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x