Pes cestoval v MHD bez jízdenky i náhubku, revizora ale pokousal jeho majitel

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN – Neobvyklý průběh měl konflikt v trolejbusu mezi revizorem a jedním z cestujících. Revizor z něho vyšel s kousancem. O případu informoval server Zlin.cz mluvčí zlínských městských strážníků Pavel Janík.

Událost se stala ve středu 12 února v podvečer. „Krátce po šesté hodině přijalo stálé operační centrum Městské policie Zlín oznámení, že v trolejbusu směřujícím na zastávku náměstí Práce jede agresivní muž, který napadl revizora. Na místo proto ihned zamířila nejbližší motorizovaná hlídka,“ uvedl Janík.

O pár minut později strážníci zjistili, že se jedná o konflikt revizora s třiapadesátiletým mužem ze Zlína, který v MHD přepravoval svého psa bez toho, aby mu koupil jízdní doklad a opatřil jej náhubkem.

„Při probíhající přepravní kontrole se pak muž se psem pokusil z místa vzdálit, a když mu v tom bylo ze strany pracovníků dopravní společnosti zabráněno, došlo na pěsti. Incident pak vyvrcholil v okamžiku, kdy cestující jednoho z revizorů pokousal na ruce,“ vylíčil situaci mluvčí strážníků.

Hlídka pak provedla podle slov policisty u všech zúčastněných orientační vyšetření na ovlivnění alkoholem. Ukázalo se, že nikdo, psa nevyjímaje, nebyl opilý, což strážníky překvapilo. Rozhodli se proto „zadokumentovat“ všechny relevantní skutečnosti a pak oznámili podezření z přestupku proti občanskému soužití správnímu orgánu, kde v případě uznání viny hrozí pachateli až dvacetitisícová pokuta.

Jaké další závěry z tohoto případu poplynou, zatím není jasné. Jednou z variant může být i úprava přepravního zákona a povinnost náhubku také pro některé dvounohé pasažéry.

Policisté každopádně připomínají veřejnosti, že cestující v MHD uzavírají nastoupením do vozidla přepravní smlouvu s dopravcem a jsou povinni dodržovat podmínky přepravního řádu. „Z něj také vyplývají povinnosti, jak se chovat při přepravní kontrole. Napadení revizorů je tak nejenom porušením tohoto předpisu, ale obvykle zakládá i další postih pro přestupkové nebo trestní jednání,“ uzavřel Janík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x