Pes superhrdina. Svým štěkotem upozornil na požár stolařské dílny ve Veletinách

Požár stolařské dílny ve Veletinách. Foto: HZS ZK
UHERSKOHRADIŠŤSKO - Dnes ráno zasahovalo sedm jednotek hasičů u požáru stolařské dílny. Došlo k němu v malebném údolí nedaleko Vesnické památkové rezervace Veletiny - Stará Hora, kde je soubor 18 vinohradnických staveb, kterým se říká búdy. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Materiální škoda se ovšem šplhá přes 5 milionů korun.

Hlášení o požáru přijali hasiči v 5.20 hodin. Požární poplach byl vyhlášen čtyřem jednotkám hasičů. O pár minut později pak dalším třem jednotkám.

„V době našeho příjezdu byl požár střední části v plném rozsahu a hrozilo rozšíření plamenů na sousední výrobní haly. V dýchacích přístrojích jsme začali požár hasit šesti proudy vody. Dále jsme k hašení použili i hasící systém COBRA. Následně jsme rozebírali konstrukce, měřili teploty konstrukcí termokamerou a vyhledávali skrytá ohniska hoření,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Na místo události se dostavil vyšetřovatel hasičů, Policie České republiky a řídící důstojník HZS pro územní odbor Uherské Hradiště. Během dopoledních hodin přijel i vyšetřovatel HZS Zlínského kraje, krajské ředitelství. Ohledání místa požáru se zúčastnili psovodi se psem na vyhledávání stop a se psem na vyhledávání akcelerantů hoření. Byly odebrány vzorky k následné expertíze.

Na požár upozornil pes rodičů majitele stopařské dílny. Ti totiž bydlí v rodinném domě nedaleko od stolařské dílny.

Požárem byla zcela zničena střední vestavba mezi halami, kde byla zaparkovaná dodávka a uloženo asi 10 metrů kubických dřeva a dalšího materiálu. Obě sousední haly mají ze strany vestavby zničená okna a dveře, zateplení obvodových stěn a poškozené střešní pláště.

Vzniklá škoda není prozatím vyčíslena. Podle předběžných odhadů bude větší jak 5 milionů korun.

Příčina požáru zůstává v šetření Policie České republiky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x