Petr a Klára: 200 praváků. Aneb sen valašského odpoledne

manželé Paličkovi a Ivan Masný (Foto: Petr Palička a Zlin.cz)
VALAŠSKO - Místo nálezu by si rádi nechali pro sebe, tak jej situujme třeba do podhůří Beskyd na Valašsku. Každopádně se Petrovi a Kláře Paličkovým povedlo to, o čem letos houbaři zatím jen snili v nejrůžovějších snech.

Dvouhodinová vycházka manželů nedaleko Velkých Karlovic skončila nad očekávání dobře. „Rozhodně jsme po letošním průběhu sezóny s tak báječným úlovkem nepočítali. Brali jsme výhradně pravé hřiby, přesně jsme je nepočítali, bylo jich ale určitě kolem dvouset,“ hodnotil letošní „skorozázrak“ pan Petr.

„Nejhezčí na tom je, že všechny hřiby byly zdravé, takže nastane fuška v kuchyni, ale jak jsme dohromady nacházeli, tak dohromady zmákneme i tuto příjemnou část,“ smála se paní Klára.

V jiných místech Zlínského kraje ovšem vládne neuvěřitelná prázdnota. „Vyrazil jsem na oblíbená místa nedaleko Lukovečku, tak prázdný les jsem snad ještě nikdy neviděl,“ smutnil houbař Petr Polák ze Zlína.

„Já mám jiný zážitek, příjemnější. Krásný hřib jsem si našel přímo při jízdě na kole, ovšem musím dodat, že to bylo o kus dál, nedaleko Máchova jezera,“ přidává dobré nálady Zlíňan Ivan Masný.

Pondělní vydatný déšť je ale opravdu životadárnou mízou a nadějí pro všechny těžce zkoušené houbaře našeho regionu.

„Teď už by opravdu řekněme za týden měly přijít lepší časy, zatím opravdu nic moc. Lépe řečeno nic,“ doufá ve zvrat na konci léta a v první půli třeba chřibský houbařský guru Vojtěch Johaník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x