Plastové nádoby dostávají druhou šanci díky projektu Otoč květináč

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Máte doma staré plastové květináče a nevíte co s nimi? Mnohé by napadlo zanést je do žlutých kontejnerů na plast, odkud by ale putovaly rovnou do spalovny. Projekt Otoč květináč ale dává starým truhlíkům druhou šanci. Ty použitelné jdou na dobrou věc, z těch rozbitých se vyrobí nové květináče. A kam tedy plastové nádobky nosit? Sběrné boxy jsou už teď u pěti hobby prodejen ve Zlínském kraji.

U pěti hobby marketů ve Zlínském kraji se objevily nové boxy. Kolemjdoucí na nich najdou nápis Otoč květináč, který odkazuje na projekt, který staré truhlíky a obaly od květin třídí, vybírá z nich ty použitelné a z rozbitých kousků tvoří nové květináče. Projekt začal fungovat v dubnu a už teď se po úspěšném startu plánuje zapojení dalších míst.

Kromě pětice boxů ve Zlínském kraji funguje dalších sedm i v sousedním kraji Jihomoravském. V Praze je například v provozu swap, tedy výměnný bazar. Pro všechny, kdo si lámou hlavu s tím, co dělat se starým truhlíkem, květináčem nebo obalem, ale fungují stejně. Zkrátka sem přinesou své květináče, které už nechtějí používat. A nezáleží na tom, jestli jsou z měkkého nebo tvrdého plastu, funkční nebo rozbité.

„Další sběrná místa brzy přibydou. Náš nápad totiž nadchl všechny, komu jsme jej představili,“ popisuje Lenka Novotná, spolumajitelka rodinné firmy Plastia z Nového Veselí, která myšlenku na recyklaci nepotřebných květináčů ve spolupráci se Zlínským krajem zhmotnila ve skutečnost. Do konce příštího roku chce sběrné boxy rozmístit po celé republice.

„Projekt je myšlenkově spjat s naším odborem životního prostředí a zemědělství a současně příležitostí, jak snížit produkci plastových odpadů, dát pokračování života nevyužitým výrobkům a zajistit skutečnou recyklaci plastového odpadu, který stále více zatěžuje naše obce. Ačkoliv projekt běží jen krátce, je zřejmé, že lidé tuto službu využívají a boxy se skutečně průběžně plní,“ doplnila Hana Ančincová, statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje, která má oblast životního prostředí na starosti.

Pokud lidé vyhodí nepoužívané květináče do žlutých kontejnerů na plast, většinou skončí přímo ve spalovně. Projekt Otoč květináč ale chce, aby tyto truhlíky a obaly na květiny dostaly druhou šanci dělaly radost.

„My je přebereme, hezké a funkční věnujeme například do domovů pro seniory, škol nebo azylových domů. Rozbité podrtíme a vyrobíme z nich nové,“ vysvětlila Lenka Novotná.

O nepoškozené květináče navíc na Moravě potvrdili zájem například Oblastní charita Žďár nad Sázavou, Útulek věcí a re-use centrum v Jihlavě, Základní škola Nížkov, Centrum sociální a podpůrné péče a dobrovolníci nemocnice Jihlava včetně nemocnice samotné. Projekt se tak může úspěšně posouvat vpřed.

Sběrná místa ve Zlínském kraji:

OBI Zlín – Malenovice, Centro Zlín, tř. 3. května 1170, Zlín

UNI HOBBY Market Staré Město, Východní 2189, Staré Město

UNI HOBBY Market Valašské Meziříčí, Masarykova 878, Valašské Meziříčí

UNI HOBBY Market Zlín, Tř. Tomáše Bati 399, Zlín

Zahradní centrum Valašské Meziříčí, Bynina 212, Valašské Meziříčí

--> --> --> --> -->