Ploština 78 let poté. Zpívala se hymna, lidé zamířili do nového památníku

Foto: MJVM Zlín
PLOŠTINA - Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a starosta Drnovic, kam katastrálně spadá Ploština, Tomáš Zicha, jdou po skončení pietního aktu z návrší u pomníků padlých pasekářů. Ti tu na samém konci druhé světové války našli 19. dubna 1945 smrt ve svých vypálených domech. Podobných bestiálních činů nebyly ušetřeny jen o pár kilometrů dále oběti v Prlově. Tam se tragédie stala 23. dubna a dokonce ještě 2. května vypálili okupanti Vařákovy paseky.

Hejtman se starostou si mají o čem povídat. O pár hodin dříve se otevíral Národní kulturní památník na Ploštině, který je jen o pár stovek metrů dále. Na každého tu musí padnout i po dlouhých desetiletích tíseň a smutek z toho, co se tu na sklonku největšího válečného konfliktu dějin dělo.

„Mne moc potěšilo už včera v Prlově, dnes na Vařákových pasekách a taky tady na Ploštině, že se při slavnostním aktu hymna zpívala, že se lidé spontánně připojili,“ říká Holiš.

„Myslím, že k takovým chvílím prostě hymna od srdce patří, nebývá to vždycky zvykem, zvýraznilo to odkaz lidí, kteří tu před 78 lety tak drasticky zemřeli,“ má jasno starosta Zicha.

Ploština nabízí v nově vybudovaném Národním kulturním památníku ucelený pohled historiků. Názory procházely, jak už to bývá, v různých obdobích vývojem. Lidem dává právě expozice v památníku odborný pohled vyplývající z historických faktů a událostí.

Zájem o prohlídku byl obrovský, otevřeno bylo premiérově, do běžného návštěvnického režimu přejde památník na samém konci dubna.

Pak se jen tak sedí v pěkném nedělním odpoledni a tříbí se názory. A zase jde o hymnu.

Mezi jinými je tu i Robert Stržínek, starosta Valašského Meziříčí a poslanec.

„Ten zpěv hymny by určitě měl patřit k nejvýznamnějším pietním aktům, Ploština k nim patří, tady by to mělo být samozřejmostí,“ domnívá se.

„Opravdu nevšední a snad někdy v budoucnu všední počin, Ploština má vzhledem k tomu, co se tu událo i vzhledem ke své nádherné přírodní lokalitě svůj genius loci, ta hymna mi sem prostě zapadá,“ popsal své pocity další z účastníků Milan Orálek.

A jinou zajímavost pak připomněl Jiří Tesař, předseda spolku Vize 70 plus, který se dlouhodobě věnuje historii regionu a působení partyzánských skupin za druhé světové války.

„Dnes jsme tu přivítali potomky členů hned tří partyzánských oddílů, které nesly jméno Jana Žižky. Od nás, ze Slovenska i z bývalé Jugoslávie.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x