Plukovník Josef Stehlík byl stíhacím esem tří front 2. světové války

Letecký den plk. Josefa Stehlíka. Foto: Milan Mikšík
SLAVIČÍN - Nad Slavičínem prolétaly Gripeny a návštěvníci Leteckého dne plukovníka Josefa Stehlíka nazývaného „Eso tří front“ se těšili z bohatého programu spjatého s vojenským letectvím.

Od úmrtí válečného stíhače plukovníka Josefa Stehlíka uplynulo letos v květnu 30 let. Pietním aktem s položením kytic a věnců u pamětní desky na domě číslo 314 započala hlavní část leteckého dne ve Slavičíně pojmenovaného na počest tohoto legendárního letce.

Byl to šestý nejúspěšnější československý letecký stíhač ve Velké Británii. Měl celkem 10 sestřelů a jeho osud byl velmi zajímavý. Před 2. světovou válkou byl špičkovým instruktorem a byl znám pod označením „Eso tří front“, protože bojoval ve Francii, ve Velké Británii a potom i v Sovětském svazu,uvedl předseda Czech Spitfire Clubu Zdeněk Sadecký.

Po návratu z Velké Británie žil plukovník Josef Stehlík ve Slavičíně až do své smrti třicet let. Na Horním náměstí byl během leteckého dne vystavený model letounu Spitfire ve skutečné velikosti, na kterém českoslovenští hrdinové sváděli vzdušné souboje s německou Luftwafe.

Byly to ryzí charaktery, byli to lidé, kteří tady nechali své rodiny, šli bojovat do neznámého a vybojovali nám svobodu. Dneska jsme už zase v období, kdy se na tyto lidi začíná zapomínat. Náš spolek má motto „My nezapomínáme“ a také díky podobným akcím, jako je ta dnešní, se snažíme, aby tito letci byli neustále s námi, dodal Sadecký.

Ve Slavičíně tomu bylo naopak – v programu leteckého dne nechyběla vernisáž výstavy věnované právě stíhacímu esu tří front 2. světové války, k vidění byla vojenská technika, hrála Vojenská hudba Olomouc a zazněl dobový swing. Nad městem navíc prolétaly různé typy letadel včetně stíhaček JAS-39 Gripen.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x