Po více než třech letech se podařilo dostat dlužníka z městského bytu

ilustrační foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Neplatí nájemné, ale městský byt užívají dále. Dluh narůstá, oni však situaci nemíní řešit. Kroměříž se potýká s dlužníky, kteří odmítají zaplatit za užívání městských bytů. Cesta k jejich vystěhování je ale zdlouhavá.

Kroměříž se potýká s neplatiči nájemného za městské byty. Místní technické služby, které bytový fond města spravují, využívají všech prostředků, aby se domohly zaplacení dluhu, nebo alespoň vyklizení bytu.

„Cesta k tomu je ale zdlouhavá. Aktuálně se například podařilo dostat z bytu dlužníka, na něhož byla už v září 2019 podána žaloba na vyklizení bytu. Řízení bylo soudem pravomocně ukončeno až loni v listopadu, v lednu 2023 jsme podali návrh na exekuci, pod jejíž hrozbou dlužník teprve byt vyklidil. Za tuto dobu ale dluh na nájemném a službách narostl o více než 250 tisíc korun,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Podobně postupují i další neplatiči v městských bytech. Podle ředitele Kroměřížských technických služeb Mariana Vítka aktuálně dosahují závazky dvou největších dlužníků zhruba 260 tisíc a 180 tisíc korun. Dalších neplatičů je zhruba 80, ale část z nich už v městských bytech nebydlí.

„Celkový dluh na nájemném činil ke konci minulému roku zhruba tři miliony korun, dalších asi 265 tisíc korun činí dluhy na službách spojených s užíváním bytu. KTS celkem podala na neplatiče nájemného téměř 60 žalob a na dlužníky nájemného je aktuálně vedeno pět desítek exekucí,“ poznamenal Vítek.

Podle místostarosty Holíka je soudní řízení zdlouhavé a vystěhování dlužníků z městských bytů není nikterak lehké.

„Nájemné neplatí, ale bydlí a jejich dluh tak stále narůstá. Většinou se jedná o osoby, které nemají žádný majetek, a proto se dluh nepodaří vymoci. Dlužníci exekuční řízení navíc často záměrně protahují, a tak se i vyklizení bytu od neplatiče pro nás stává během na dlouhou trať,“ povzdechl si Holík.

Některé byty už v minulosti nechalo město vyklidit exekučně. Většina dlužníků ale byty v podobném případě opouští dobrovolně. Podle Holíka bude město i nadále pokračovat v nekompromisním přístupu vůči neplatičům.

„Nájemné v městských bytech je ve srovnání s komerčním nájemným nízké. A kdo si toho neváží, nemá zde místo. Platí jednoduchá pravidla. Kdo neplatí nájemné, neplní si povinnosti, případně v domě nedodržuje pravidla slušného chování, v městském bytě bydlet nebude,“ doplnil důrazně Holík.

Kroměříž má nyní zhruba 500 bytů. Mnohé z nich jsou v takzvaných domech zvláštního určení pro soběstačné seniory a zdravotně postižené. Další jsou určené pro příjmově vymezené skupiny obyvatel. Zbytek je potom vedený jako městské byty. Do tohoto fondu nejsou započítány byty v domovech pro seniory, o které se stará příspěvková organizace města Sociální služby města Kroměříže.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x