Pobytové sociální služby přijímají přednostně pacienty z nemocnic

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Rada Zlínského kraje v pondělí 26. října schválila nařízení, které ukládá vybraným pobytovým sociálním službám prioritně přijímat nové uživatele po ukončeném pobytu v nemocnici. Nařízení kraj vydává v souvislosti s prohlubující se epidemickou situací, sdělila serveru Zlin.cz Adéla Čuříková ze zlínského hejtmanství.

„Cílem nařízení je, aby péči o osoby, jejichž zdravotní stav nevyžaduje pobyt v lůžkovém zařízení zdravotní péče, převzaly sociální služby. Chceme tím odlehčit nemocnicím, které potřebují uvolnit lůžka k hospitalizaci nemocných s koronavirem. Služba je určená pro žadatele, kteří vyžadují celodenní péči, ale nemohou zůstat v domácím prostředí. Pomoc rodinných příslušníků a zajištění péče o seniory v domácím prostředí přesto vnímám jako klíčové. V domácím prostředí je totiž možné minimalizovat riziko nákazy onemocněním Covid-19 a na rozdíl od péče v pobytových zařízeních nedojde k omezení osobního kontaktu,“ sdělila krajská radní Michaela Blahová, zodpovědná za oblast sociálních věcí, neziskový sektor a rodinnou politiku.

Nařízení zřizovatele č. 1/2020 je určeno všem příspěvkovým organizacím zřízeným Zlínským krajem, které poskytují sociální služby v zařízeních dle §§ 48, 49, 50 a 44 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, tedy domovům pro seniory, domovům se zvláštním režimem, domovům pro osoby se zdravotním postižením a odlehčovacím službám v pobytové formě pro cílovou skupinu senioři.

„Poskytovatelé pobytových sociálních služeb budou prioritně přijímat nové uživatele po ukončené hospitalizaci v nemocnici, jejichž životní situace neumožňuje návrat do domácího prostředí a vyžaduje celodenní péči. Každá žádost o přijetí bude prošetřena a vyhodnocena. Nařízení platí od 27. října 2020 do odvolání,“ doplnila Helena Miklová, vedoucí Odboru sociálních věcí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x