Počet nakažených ve Zlínském kraji roste. Covid-19 má aktuálně 16 326 lidí

Foto: KNTB
ZLÍNSKÝ KRAJ – Počet nakažených covidem-19 ve Zlínském kraji opět roste. Z celkového počtu 16 326 nakažených bylo hospitalizováno 126. Na jednotkách intenzivní péče leží 13 pacientů.

K datu 31. ledna je ve Zlínském kraji nakaženo covidem-19 celkem 16 326 osob, z toho bylo onemocnění nově diagnostikováno 1 398 lidem. V nemocnicích aktuálně s koronavirem bojuje 126 pacientů – Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně eviduje 37 nakažených, 40 pacientů leží v Uherskohradišťské nemocnici, 21 nemocných hlásí Kroměřížská nemocnice a 28 nakažených mají ve Vsetínské nemocnici.

Podle odborníků má významný ochranný efekt proti těžkému průběhu onemocnění očkování, především posilující třetí dávka, kterou ve Zlínském kraji k 30. lednu podstoupilo 181 885 lidí. Do České republiky dorazí koncem února vakcína Nuvaxovid, která se podává ve dvou dávkách s intervalem 21 dní. Předregistrace k očkování touto látkou bude spuštěna od 1. února.

Ode dneška vstupuje v platnost opatření Ministerstva zdravotnictví, podle kterého se lidé po pozitivním PCR testu na covid-19 nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či školách, nebo jít do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud ho ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x