Počet odběrů krve se ve Vsetíně za deset let zdvojnásobil. Letos chce nemocnice cílit na sportovce a hasiče

Ilustrační foto
VSETÍN – Hematologické a transfuzní oddělení Vsetínské nemocnice má důvod k radosti. Podle statistik zde totiž každoročně roste jak počet odběrů plné krve, krevní plazmy, tak i počet prvodárců.

Zatímco v jiných nemocnicích počty odběrů meziročně kolísají či klesají, ve Vsetíně rostou. Za posledních deset let se jejich počet bezmála zdvojnásobil. Přesto je registr zapotřebí stále obnovovat a doplňovat.

„V roce 2023 jsme měli 3625 odběrů plné krve od dobrovolných dárců, oproti roku 2022 je to nárůst o 172 odběrů. Vzrostl rovněž počet prvodárců, tedy těch, kteří přišli darovat vůbec poprvé. Nárůst je zřetelný také u dárcovství krevní plazmy, tady jsme vloni kvůli zvýšenému zájmu navyšovali kapacitu odběrů,“ informovala za hematologické a transfuzní oddělení bioanalytička Vendula Mlčáková.

Zdravotníci jsou velmi rádi za společné dárcovství, které se ve Vsetínské nemocnici ujalo a přivádí nejen skupiny školáků, ale také kolektivy z pracovišť, sportovce, hasiče a další zájmové organizace.

„Nejprve se připojily střední školy, ale skupin, které přicházejí společně, přibývá a jsme za to rádi. Obecně mohu říci, že máme velmi vstřícné dárce, kteří skvěle spolupracují. Když zveřejníme na sociálních sítích výzvu, hned se ozývají a pomáhají. Nemůžeme ale ustrnout, stále je zapotřebí nabírat nové a nové dárce, registr obnovovat a doplňovat,“ komentovala Mlčáková.

Letošní rok je pro Vsetínskou nemocnici Rokem v pohybu. A tak by zdravotníci chtěli k dárcovství vyzvat další sportovní kolektivy a také zbývající dobrovolné hasiče z regionu. „Krve je stále zapotřebí, potřebujeme ji pro naše pacienty. Nejvíce jí putuje na internu, chirurgii, gynekologicko-porodnické oddělení, ale také na hematologickou ambulanci,“ doplnila Vendula Mlčáková.

Vsetínská nemocnice se několikrát do roka zapojuje také do náborů do registru dárců kostní dřeně. „Aktivujeme mladé lidi od 18 do 35 let k pomoci nemocným s poruchou krvetvorby. Na únor opět plánujeme další pokračování Hokeje na dřeň, kdy získáváme zájemce z řad diváků přímo na zimním stadionu na Lapači,“ informovala Vsetínská nemocnice na svém webu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x