Počet svateb ve Vsetíně opět překonal stovku

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vsetín)
VSETÍN - V loňském roce se ve Vsetíně podle údajů zdejší matriky uskutečnilo celkem 105 svatebních obřadů. Pro konání svateb si snoubenci mohou vybrat obřadní síň radnice, zámek, kostely i řadu dalších míst, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Jana Raszková.

„V posledních letech matrika registrovala nejvyšší počet uzavřených manželství v roce 2017, a to 116. V roce 2016 jich bylo 98, o rok dříve pouze 84, v roce 2018 pak 96. Loni se počet uzavřených manželství opět přehoupnul přes stovku. Z jejich celkového počtu bylo 85 občanských sňatků a 20 církevních,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová, která má v kompetenci občanské záležitosti. Jasný trend v oblíbenosti společného života v manželství tak tedy zcela zřetelný není.

V případě církevních sňatků si mohou budoucí manželé zvolit pro obřad kostel církve Římskokatolické nebo církve Českobratrské evangelické. Pro občanský sňatek je při volbě místa možností daleko více. Loni se jich 27 konalo přímo v obřadní síni vsetínské radnice, 19 na vsetínském zámku a jedna v historické budově Maštalisek. Stále však roste počet obřadů na jiných vhodných místech, jako například v areálu restaurace U Vychopňů, v penzionech Hluboké a Rozmarýn, v hájenkách Na Novém světě a Nivce v Semetíně, ale i na Santově či Vsackém Cábu.

„Snoubenci by však při plánování svatby měli nejdříve navštívit matriku, kde zjistí, zda není jimi zvolený termín pro obřad již obsazen,“ upozornila vsetínská matrikářka Pavlína Sedláčková.

Nejčastějším obdobím pro konání svateb jsou měsíce duben, červen, červenec a září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x