Poctivé domácí mošty
Na Valašsku najdeme svérázné obyvatele, úchvatnou krajinu i poctivé chutě. V sadech u Valašských Klobouk pěstitel Jiří Šenkeřík sklízí ovoce, ze kterého lisuje poctivé domácí mošty.
„Máme sad zhruba o velikosti pěti hektarů, kde děláme mošty, kterých vyrobíme přibližně 8 až 10 tisíc litrů. Máme zhruba 20 druhů moštu, počínaje čistým jablečným, tak zvanou jaderničkou, ale máme i mošt jahodový, malinový, mrkvový, s červenou řepou nebo rybízem. Naše mošty neobsahují žádná sladidla, konzervanty ani aromata,“ říká oceněný majitel společnosti Moštuj Jiří Šenkeřík.
Původní odrůda
Podnikat začal Jiří Šenkeřík nenápadně – u jednoho malého lisu a moštů pro rodinu a přátele. Zájem rychle rostl a majitel musel pořídit nové technologie. Dnes prodává své výrobky po celé zemi a sbírá ocenění, nejčastěji za mošt BIO Jadernička, který se stal Regionální potravinou už v roce 2021.
„Jadernička je výjimečná tím, že je to původní odrůda, která sem na Valašsko patří. Mošt má velmi specifickou chuť – je plnější a sladší,“ prozradil Jiří Šenkeřík.
Pravá valašská chuť
Původ, zpracování i chuť letos ocenila i krajská hodnotitelská komise, která moštu udělila titul Chuť Zlínského kraje.
„Největší devizou je, že ta surovina není nakupovaná, ale vyrůstá přímo tady na Valašsku, v sadech ve Valašských Kloboukách. Ta chuť je opravdu jedinečná, je to prostě pravá valašská chuť,“ řekla na adresu moštu radní pro životní prostředí a zemědělství Renata Prchlíková.
Ocenění od Zlínského kraje
Ocenění Chuť Zlínského kraje vyzdvihuje a propaguje kvalitní regionální potraviny a výrobky pocházející z našeho regionu. Tento prestižní titul pomáhá zviditelnit místní výrobce a podporuje jejich produkty na trhu.
„Značky Regionální potravina i Chuť Zlínského kraje jsou zárukou kvality, poctivých surovin a práce lidí z našeho regionu. Všechny oceněné představíme veřejnosti v sobotu 27. září ve Zlíně v rámci Dne Zlínského kraje, kde si převezmou svá ocenění,“ zmínila Renata Prchlíková.
„Určitě nám to přineslo větší prestiž, přineslo nám to i takovéto uvědomění si, že to, co děláme, má smysl a že děláme něco, co lidem chutná a co ocení,“ dodal na závěr Jiří Šenkeřík.
Co dalšího se děje Ve Zlínském kraji? Dozvíte se na našem webu.