Pod pokličkou: Jak se chystají oslavy výročí založení hasičského sboru?

Ilustrační foto: oslavy 70 let od založení SDH Jankovice, foto: SDH Jankovice
JANKOVICE – Sbory dobrovolných hasičů najdeme snad v každé obci. Podílí se na kulturním dění, pomáhají lidem v případě nouze, ale občas chtějí oslavit své jubileum, přesněji výročí od doby, kdy byl jejich sbor založen. Jak ale takové přípravy vypadají? A jaké ovoce přinesou? O tom v posledních dnech ví své hasiči z Jankovic na Kroměřížsku, kteří připravují oslavy 80 let od svého vzniku.

Sobota se kvapem blíží, probíhají poslední přípravy. Už brzy se na hřiště Jankovic poblíž Holešova na Kroměřížsku sjedou lidé, aby společně s místními dobrovolnými hasiči oslavili jejich 80. výročí od založení zdejšího sboru. Uvidí ale jen výsledek. Za sobotním programem se ovšem skrývá pomoc mnoha lidí.

„Na oslavách k 80. výročí od založení zdejšího SDH se podílí snad všichni členové našeho sboru. Celkem je to asi třicet lidí,“ říká Miroslav Darebník, starosta Jankovic.

Připravovaný program není lehký na organizaci, než začne jeho hlavní část na hřišti, přesunou se hasiči na Svatý Hostýn. Zde proběhne mše svatá. „Jako tradičně každý rok při pouti obce, která probíhá v tomto čase, bude věnovaná občanům Jankovic. Zároveň ji ale věnujeme taky všem hasičům, kteří kdy byli a doposud jdou členy našeho sboru,“ upřesňuje Darebník.

Samotná mše vyvrcholí před hostýnskou bazilikou. Požehnána bude stará opravená motorová stříkačka PS8.

Potom už přijde na řadu ta část, na kterou se těší malí i velcí příznivci hasičiny. Ta už bude probíhat na jankovickém hřišti. Program, který bude zahrnovat několik ukázek, výstavu techniky i program pro děti, ale nebylo lehké uspořádat do konečné podoby. Celkově pořádání tak velké akce bývá dost náročné. Místní sbor ale moc dobře ví, jak na to. Zkušenosti má například z pořádání každoroční traktoriády, která láká stovky lidí.

Sám starosta ale nemá obavy, že by se snad oslavy nevyvedly. S podobnými akcemi už zkušenosti má. „Já sám jsem byl u organizace oslav padesáti a šedesáti let výročí, které byly v podobném rozsahu. Nejdůležitější je, aby nám vyšlo počasí,“ říká.

Pokud tedy bude počasí přát, budou se moci příchozí pokochat vystavenými vozy, mezi kterými jsou i takové, které rozhodně stojí za zmínku. Jedním z nich je například Praga – zásahové vozidlo, které po kompletní obnově dorazí z Jankovic, tentokrát ale z těch na Uherskohradišťsku. Představí se ale i historická ruční stříkačka ze sousední Chomýže určená pro zásah s koňmi. S vozem z roku 1895 navíc hasiči předvedou, jak mohlo hašení požáru vypadat právě na konci 19. století.

Návštěvníci se ale dočkají vícero ukázek. Často nejen zajímavých, ale i poučných. Například uvidí, co se stane, když se pokusí uhasit hořící olej vodou. Těšit se ale mohou i na zásah na čtyřkolce a transport raněné osoby. Večer potom všechny příchozí čeká zábava s kapelou Milenium.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->