Podnikatelskými šampiony roku Zlínského kraje jsou statkář a hospodský z Morkovic a uznávaný výrobce městského mobiliáře

Jiří Červenka a Gabriela Mikošková. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve středu 16. října se ve Zlíně uskutečnilo poslední krajské kolo prestižní ankety Firma roku a Živnostník roku, kterou už 19 let vyhlašují Hospodářské noviny. V konkurenci deseti firem si nejvyšší ocenění odnesla společnost mmcité, která vyvíjí a realizuje městský mobiliář. Mezi živnostníky svým příběhem nejvíce zaujal Jiří Červenka a jeho statek s hospůdkou.

Z nejstaršího domu v obci, který měl být zbourán, vybudoval statek s hospůdkou a vedle statku mlékárnu. Nyní buduje obchod s farmářským zbožím a v mlékárně zpracovává mléko od vlastních krav, které pase v okolí statku na loukách. Řeč je o Jiřím Červenkovi z Morkovic, který se může pyšnit titulem Živnostník roku 2024 Zlínského kraje.

Snažíme si vyrobit vše sami, a to od základů. I do jogurtů a zákysů si vyrábíme ovocné složky sami, aby byly s určitostí bez barviv a konzervantů,“ říká vítězný živnostník Jiří Červenka.

Jiří Červenka se snaží dělat práci, která má smysl s ohledem k přírodě a zvířatům. Statek má velmi bohatou historii a samotné první zmínky o něm sahají až do konce 17. století. Na statku chová koně, různou drůbež, prasata, ale hlavně český červenostrakatý́ skot, a to především kvůli produkci mléka.

Letošní vítěz celou porotu zaujal svou energií, kterou do své živnosti dostává. A zároveň nezapomíná vracet přírodě, co mu dala,“ uvedl za porotu Lukáš Kresta z MONETA Money Bank.

Druhé místo v anketě Živnostník roku 2024 Zlínského kraje obsadil Martin Vlček se svou kozí farmou. Bronz si odváží Darina Rudněvová věnující se výrobě kváskového pečiva.

Firmou roku 2024 Zlínského kraje se stala společnost mmcité, která se zabývá inovativními návrhy, vývojem a odvážnými realizacemi městského mobiliáře po celém světě, má ve svém portfoliu městské lavičky, odpadkové koše, stojany na kola nebo přístřešky. Její městský mobiliář si našel místo například na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc, umělém kanálu v Dubaji, pařížském letišti Charlese de Gaulla i v centrálách amerických společností Google nebo Uber.

Velká poptávka po promyšleném a kvalitním městském mobiliáři nám postupně otevírala dveře do dalších trhů. V roce 2001 jsme se ocitli na Slovensku a v roce 2003 proběhl první export do Německa. Od tohoto momentu jsme postupně expandovali do dalších trhů, až si mmcité našlo svoji cestu do Brazílie. Tam jsme v roce 2012 otevřeli první mimoevropskou pobočku,“ říká místopředsedkyně představenstva vítězné společnosti Gabriela Mikošková.

Je to firma, která kultivuje a zkrášluje prostředí ve městech. Je silná v tom, co dělá a zaměstnává spoustu lidí v regionu. Zároveň získává i mezinárodní ocenění za svůj přístup k designu,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Stříbro v anketě vybojovala společnost JELÍNEK – výroba nábytku, výrobce nábytku z masivu a matrací. Třetí místo bere firma TRIDAS Group SE, která vyrábí obaly z nasávané kartonáže.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Ve Zlíně získala toto ocenění Darina Rudněvová, která se zabývá výrobou kváskového pečiva.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

Volkswagen Firma roku 2024 Zlínského kraje:

1. mmcité a.s. – vývoj a realizace městského mobiliáře (Uherské Hradiště)

2. JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. – výrobce nábytku z masivu a matrací (Valašské Meziříčí)

3. TRIDAS Group SE – výroba obalů z nasávané kartonáže (Valašské Meziříčí)

MONETA Živnostník roku 2024 Zlínského kraje:

1. Jiří Červenka – provoz statku s hospůdkou (Morkovice)

2. Martin Vlček – kozí farma (Vizovice)

3. Darina Rudněvová – výroba kváskového pečiva (Rožnov pod Radhoštěm)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Zlínského kraje:

Darina Rudněvová – výroba kváskového pečiva (Rožnov pod Radhoštěm)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Zlínského kraje:

RUTEX CZ s.r.o. – výroba profesních a školních uniforem (Uherský Brod)