Policie odložila případ nakažení pacientů bakterií Salmonela ve zlínské nemocnici

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně odložili případ podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, kterého se měla dopustit Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně. Tamní pacienti se zde loni nakazili bakterií Salmonela, serveru Zlin.cz to oznámila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

„Případ policisté odložili, protože nezjistili skutečnosti, které by je opravňovaly zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě,“ upřesnila Kozumplíková.

14. března loňského roku snědli zaměstnanci i pacienti Zlínské nemocnice k obědu kuře s rýží, přičemž se celkem 68 strávníků nakazilo bakterií Salmonela, která způsobuje průjmovité onemocnění doprovázené dalšími příznaky. Někteří z nemocných museli vyhledat lékařské ošetření, jiní museli být kvůli svému stavu hospitalizovaní.

Kriminalisté se případem začali zabývat o čtyři dny později na základě trestního oznámení rodinného příslušníka jedné z nakažených žen.

„I přes několik měsíců trvající prověřování celého případu – ověření dodavatele masa a jeho kvality, prověření celého postupu přípravy kuřecího masa, výslechy a lékařská vyšetření několika desítek osob a vyžádání několika znaleckých posudků – nebylo možné prokázat zavinění konkrétní osobě, která se skutečně stala přenašečem bakterie Salmonely, jež kontaminovala jídla při jejich přípravě či distribuci,“ vysvětlila Kozumplíková.

Nemocnice za obecné nedodržení hygienických předpisů dostala v rámci správního řízení pokutu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x