Policie odložila případ úmrtí pacientky po vyšetření ve zlínské nemocnici

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN – Policie odložila případ letošního úmrtí jedné pacientky a těžkého zranění další pacientky po vyšetření v nemocnici ve Zlíně, kde došlo na přístroji k záměně tekutiny za desinfekční přípravek. Nepodařilo se zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání, řekla serveru Zlin.cz mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Smrt jedné a zranění druhé ženy nastalo poté, co personál zaměnil tekutinu při gastroendoskopickém vyšetření. „Provedené prověřování jednoznačně potvrdilo, že k ublížení na zdraví u obou žen došlo v důsledku selhání zdravotnického personálu při výměně demineralizované vody za desinfekční přípravek v nádobách na oplach zdravotnického přístroje. Následně při vyšetření došlo ke kontaminaci organismu obou žen čisticích prostředkem, jenž u nich vyvolal závažné zdravotní komplikace, které u jedné z žen skončily úmrtím,“ uvedla Kozumplíková.

Podle ní se ale nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. „Na konkrétním oddělení nevedli žádnou evidenci osob, které manipulovaly se dvěma tekutinami, jež byly uložené vedle sebe. Proto nebylo možné určit, která konkrétní osoba a ve který den zaměnila demineralizovanou vodu za desinfekci,“ řekla Kozumplíková. Podle ní ale kriminalisté zjistili porušení směrnice definující způsob skladování, na což policisté vedení nemocnice upozornili.

Kriminalisté se případem začali zabývat až poté, co obdrželi trestní oznámení od pozůstalých po zemřelé sedmaosmdesátileté ženě ze Zlína a po několika dnech také od rodiny sedmdesátileté ženě z Vizovic, která po stejném vyšetření utrpěla těžké zranění a byla na několik týdnů v nemocnici, přičemž byl v ohrožení života. Kromě dvou pacientek lékaři stejným přístrojem vyšetřili v daném úseku letos v březnu skoro tři desítky lidí, u kterých se zásadní zdravotní problémy neobjevily. „Na přítomnost desinfekčního prostředku v přístroji upozornil jeden z lékařů,“ dodala Kozumplíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x