Policie varuje ženy: „Buďte více prozíravé“

ilustrační obrázek, foto: Policie ČR
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Další ženy naletěly podvodníkům. Přišly o statisícové částky. Policie proto varuje, aby lidé neposílali peníze lidem, které znají pouze z virtuálního prostředí.

Jde o již několikrát zmiňovaný scénář. Žena se zamiluje do lékaře pracujícího u armády v zahraničí a na jeho prosby posílá peníze. Nakonec jí ale zůstanou jen oči pro pláč a obrovské dluhy na úkor rodiny. Zamilované ženy totiž často pošlou podvodníkovi naspořené peníze, a když finance dojdou, půjčí si od rodinných příslušníků nebo od banky.

Tyto případy mají stejný scénář. A není jich málo! Bohužel hlášení o podvodnících vydávajících se za vojenské lékaře stále přibývají. Uherskohradišťští vyšetřovatelé navíc poukazují na skutečnost, že v uplynulých dnech přijali hned dvě další oznámení. Podaly je podvedené žena, které měly být více prozíravé.

První případ se začal odehrávat již v polovině minulého roku. Žena se na sociálních sítích seznámila s mužem, který vystupoval jako vojenský lékař pracující v Afghánistánu. Vyměnili si několik zpráv a následně muž požádal, aby mu jeho „milovaná“ poslala peníze na letenku zpět do České republiky. Slíbil jí, že peníze po příletu vrátí.

Zanedlouho ale ženu kontaktoval údajný nadřízený onoho lékaře s tím, že její milý je ve vězení. Aby ho propustili, musí poslat další peníze. A protože ho bylo zamilované ženě líto, požadavek splnila.

Zmíněná zamilovaná ale neudržovala virtuální kontakt jen s tímto cizincem. Druhý muž, kterého potkala opět na sociálních sítích, z ní vylákal něco málo přes 200 tisíc korun. A třetí muž údajně z Liverpoolu dalších 100 tisíc. Celkem tak žena poslal na účty podvodníků bezmála 620 tisíc korun českých.

Druhou ženu, která podala oznámení na policii, oslovil začátkem tohoto roku opět na sociálních sítích vdovec s dítětem. A kdo by to byl řek, že nešlo o nikoho jiného, než vojenského lékaře! I v tomto případě muž prosil o zaslání peněz, aby mohl být vymazán ze seznamu OSN ve válečné zóně. Tentokrát ale byla žena obezřetnější a řekla „ne“.

Vdovec, lomeno vojenský lékař, se ale nehodlal vzdát. Proto navedl ženu k založení bankovního účtu, kde bude moci disponovat i s jeho penězi. Na tento požadavek už žena kývla a na základě svých osobních údajů a fotografie založila účet. Poté si ještě stáhla do mobilu aplikaci, díky níž mohla obchodovat s bitcoiny.

Tak se stalo, že zamilovaná žena v několika případech na přání onoho vdovce nakoupila bitcoiny a následně ještě dolary. Ty ovšem náhle z účtu zmizely a ženě zůstal dluh ve výši 600 tisíc korun.

Policie s ohledem na zmíněné podvody opět varuje jak ženy, tak i muže, aby neposílali peníze lidem, které neznají, nebo je znají pouze z virtuálního prostředí. Případně doporučují si transakce velmi dobře rozmyslet.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x