Policisté při povodních pomáhali při evakuaci, odkláněli provoz a pátrali po muži, který spadl do rozvodněného potoka

Foto: Policie ČR
ZLÍNSKÝ KRAJ - Za uplynulých 48 hodin řešili policisté ve Zlínském kraji více než 400 oznámení v souvislosti se záplavami. Pomáhali při evakuaci osob, odkláněli provoz kvůli uzavírkám na silnicích a pátrali po muži, který spadl do rozvodněného potoka.

S ohledem na předpověď počasí jsme také ve Zlínském kraji posílili již od pátku výkon služby, abychom byli připraveni zajistit bezpečnost v kraji, koordinovat dopravu a pomáhat při evakuacích,“ informovala policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

V sobotu odpoledne policisté asistovali při evakuaci 111 obyvatel z domova pro seniory v Kroměříži.

Přibližně ve stejnou dobu se bohužel ani nám nevyhnuly záplavy. Voda z řeky Bystřičky nám zatopila Obvodní oddělení v Bystřici pod Hostýnem,“ uvedla Kyšnerová.

V sobotu po páté hodině policisté přijali oznámení o pádu muže do potoka. Čtyřiapadesátiletý muž při uklízení naplavenin u svého domu v Jankovicích na Uherskohradišťsku spadl do silně rozvodněného potoka a z vody už se nevynořil.

Po muži jsme ihned začali pátrat. Do dnešního dne se nám ho bohužel najít nepodařilo, pátrání nám ztěžují povodňová situace na místě a počasí,“ pokračovala policejní mluvčí.

V neděli kolem desáté hodiny dopolední policisté asistovali při evakuaci šedesáti osob v obci Zdounky na Kroměřížsku. Několik domů zde zaplavila voda z rozvodněného potoka a polí, která protrhla protipovodňové zábrany.

Odpoledne po druhé hodině jsme pak pomáhali evakuovat 15 osob ze zaplavené oblasti v Kroměříži v místní části Altýře,“ zmínila Simona Kyšnerová.

Popadané stromy a voda komplikovaly průjezdnost na silnicích na mnoha místech kraje. „Jednalo se o desítky uzavírek, při kterých jsme asistovali a odkláněli provoz,“ přiblížila Kyšnerová.

Dlouhodobě byla uzavřená komunikace I/50 v Buchlovských horách, kde už od sobotní noci do dnešního odpoledne padaly stromy na silnici. Uzavřená byla kvůli zaplavení rovněž komunikace I/50 v Uherském Brodě.

Pomáháme nejen lidem v našem kraji. V neděli o půl třetí ráno vyjelo jednadvacet policistů ze Zlínského kraje posílit povodní více zasažený Moravskoslezský kraj. Pomáhají s evakuací osob a dohlížejí na evakuované oblasti, aby zde nedocházelo k rabování,“ dodala na závěr policejní mluvčí.