Pomoc laktační poradkyně si maminky ve Vsetínské nemocnici velmi pochvalují

Foto: Vsetínská nemocnice a.s.
VSETÍN – Tým novorozenecké stanice dětského oddělení ve Vsetínské nemocnici se letos rozrostl o laktační poradkyni, která se věnuje maminkám po porodu přímo na oddělení, ale je připravena také poradit telefonicky. A její pomoc si ženy velmi chválí.

Kamila Saksová se podpoře kojení věnovala již jako dětská sestra v jedné z ostravských nemocnic, při práci si následně doplnila certifikaci Laktační ligy. Od počátku letošního roku pomáhá jako laktační poradkyně maminkám ve Vsetínské nemocnici. Jak její pracovní den probíhá?

Potřebuji získat informace, jak kojení u jednotlivých maminek vypadá, v jakém stavu je laktace, jaké jsou obtíže miminek, maminek. Obejdu jednotlivé maminky a ptám se jich, zda potřebují pomoc. Věnuji se všem. Prvorodičkám ukazuji nácvik techniky, polohy, pomohu jim s přikládáním. Pokud jsou to maminky vícerodičky a nemají s kojením problém, nabídnu jim pomoc, případně upravím pozici při kojení, doplním informace,“ vysvětluje Kamila Saksová.

Ne vždy kojení probíhá perfektně od prvního přisátí, záleží na zdravotním stavu miminka i maminky. „O to více pak maminky potřebují podporu a poradenství s rozvojem laktace,“ doplňuje.

Vsetínská nemocnice dlouhodobě podporuje kojení a téměř všechny maminky odcházejí z nemocnice tzv. rozkojené. „Otázkou je, jaká situace nastane po návratu do domácího prostředí. Ne každá maminka si s kojením sama poradí, mohou nastat problémy. Když nevyhledají co nejdříve odbornou pomoc, pak bývá dlouhodobé kojení ohroženo,“ vysvětluje laktační poradkyně.

Maminky si přínos laktační poradkyně chválí. „Rodila jsem poprvé, laktační poradkyně mi moc pomohla. Poradila, jak s kojením. Ale všichni v porodnici i na oddělení byli skvělí,“ zhodnotila maminka Lenka. „V některých nemocnicích laktační poradkyně vůbec nejsou, nebo poradenství mamince nic nedává, ale tady ve Vsetíně to bylo výborné. Jsem velmi spokojená,“ uvedla maminka Martina.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x