Popáleniny patří k častým úrazům. Víte, jak se v takové chvíli zachovat?

Foto: ZZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – Mezi události, ke kterým krajští záchranáři vyjíždějí poměrně často, patří popáleniny. Ty se řadí k těžším úrazům, které nezanechávají jizvy jen na těle, ale také na duši…

Pro operátorky, které na tísňové lince takovou výzvu přijímají, je vždy důležité mimo jiných informací zjistit, zda jde o dítě, či dospělého člověka, v jakém rozsahu je kůže zasažena a zda nebyly popáleny i dýchací cesty.

Nedávno naše týmy zasahovaly například u dítěte, které na sebe převrhlo hrnek s horkým čajem. Tím došlo k popálení na asi 20 procentech kůže hrudníku, puchýřky se objevily také na krku a rameni,“ přiblížili krajští záchranáři na webu ZZS ZK.

Dalším příkladem může být pacient, který stál u plynového sporáku a když se otočil zády, volná košile zachytila plamen a začala hořet. I přes rychlou reakci a sundání košile došlo k popálení zad na 15 až 20 procentech.

V obou případech na místo vyjely záchranářské týmy i s lékařem, v obou případech dispečerky požádaly o součinnost i leteckou záchrannou službu. Oba pacienti skončili v péči odborníků popáleninového centra,“ pokračovali záchranáři s tím, že popáleninová centra pro Zlínský kraj se nacházejí v Brně a Ostravě.

Z uvedených dvou případů je jasné, že stačí jen chvilka nepozornosti a neštěstí v podobě popálení je na světě. Zdravotníci ZZS ZK proto radí, jak v takových případech správně postupovat.

Šetrně odstraňte oděv, pokud není k ráně přilepený, a předměty zadržující teplo, jako jsou prsteny, řetízky apod. Oděv nepřetahujte přes hlavu, mohlo by dojít k sekundárnímu popálení obličeje. Poškozené místo lokálně chlaďte nejlépe pod čistou tekoucí vodou, nikoliv však ledovou vodou. Nepoužívejte led,“ radí záchranáři.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x