Pořádný comeback paní Zimy. Ptáci i sněženky na sněhu, vypadávala i elektřina

Na víkend se k nám vrátila pravá zima. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Pořádně silná studená fronta zamázla v sobotu časně ráno předešlé projevy jara. Teplota klesla o patnáct stupňů, začalo hustě sněžit, od středních poloh se vytvořila souvislá sněhová pokrývka, na řadě míst Uherskohradišťska museli do akce energetici, popadané stromy dočasně přerušily dodávky elektrické energie.

Na změnu počasí zareagovala příroda po svém.

„U nás se na dvoře shromáždily desítky ptáků. Dlaskové, sýkory, vrabci, stehlíci a další nepohrdli slunečnicovými semeny, ve sněhu by nenašli nic. Ale jinak zareagovali špačci. Ti přiletěli ve velkém před deseti dny, už slavili jaro, ale teď naráz zmizeli. Sníh je zjevně vyhnal o pár desítek kilometrů jižněji na Slovácko, tam mají podmínky pro ně příznivější,“ popisoval situaci pan Alois z Provodova.

Vesnice pod Vizovickými vrchy se za pár minut změnila k nepoznání.

„Tady u potoka byly ještě včera nádherně nakvetlé sněženky a bledule, teď už jsou pod sněhem, jsem zvědavá, jak to s nimi bude dál,“ sledovala změny paní Věra.

Paní Hana společně s manželem vyrazila časně ráno na vycházku se psy. „Ještě ráno to vypadalo spíše jarně, za dvě hodiny jsme se vrátili do totální zimy,“ smála se změnám březnového počasí.

Zatímco v neděli by měl ráz počasí spíše vydržet, následně v novém týdnu očekávají meteorologové výrazné oteplení. Je tak možné, že o tomto víkendu nastává loučení se zimou.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x