Poslaneckou sněmovnu zdobí padesát moravských krojů

Moravské kroje v poslanecké sněmovně. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ, PRAHA - Padesát ženských, mužských a dětských lidových krojů ze Zlínského a Jihomoravského kraje v podobě, jak vypadaly jejich historické předlohy v letech 1820-1920, zdobí od včerejška Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR v Praze. Na základě návrhů etnografky Romany Habartové vznikly v nedávné době a podílelo se na nich více než padesát tvůrců ze Zlínského kraje. Uspořádání výstavy finančně podpořil Zlínský kraj.

„Folklor patří k největším pokladům a chloubám našeho kraje. Jsem proto velmi rád, že máme možnost představit v Praze nejen nádheru a pestrost našich krojů, ale i šikovnost a kreativitu jejich tvůrců, díky kterým nám zůstává zachována tato důležitá součást našeho kulturního dědictví. Zároveň věřím, že výstava inspiruje návštěvníky k tomu, aby se přijeli k nám do Zlínského kraje osobně podívat a zažili některou mnoha folklorních akcí na vlastní kůži,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Výstava byla zahájena u příležitosti Dne lidových krojů, jehož hlavním organizátorem byl poslanec Radek Vondráček ze Zlínského kraje. Během něj včera do poslanecké sněmovny dorazila řada poslankyň a poslanců oblečená v kroji. Výstava bude ve sněmovní Dvoraně k vidění do 7. března.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x