Povodně napáchaly v Kroměříži a okolních obcích škody za 90 milionů korun

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Město Kroměříž a okolní obce sčítají škody po nedávných ničivých povodních, které před dvěma týdny ochromily celou Českou republiku. Velká voda v nich odhadem napáchala škody za bezmála 90 milionů korun. Obce nyní budou čekat na to, zda jim s hrazením následků záplav pomůže kromě pojišťoven také stát.

Nejvíce poškozená je škola v Kvasicích, kde se škody odhadují na 25 milionů korun. O moc lépe na tom není ani budova domova pro seniory v místní části Kroměříže Vážany, kde se počítá se škodou v hodnotě 21 milionů korun.

Významnou položkou je i škoda na zaplaveném fotbalovém areálu v Kroměříži a škoda na poškozených mostech a komunikacích v celé obci s rozšířenou působností vyčíslená zhruba na 20 milionů korun,“ uvedl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.

Ve vážanském domově pro seniory bylo asi 30 centimetrů vody. Zaplavena byla zejména kuchyně, prádelna, ordinace lékařů či sklady. Zničený byl nábytek i zařízení domova. Momentálně je vše uklizeno. V domově naplno jedou vysoušeče a úklidové čety pomalu střídají malíři. Před návratem klientů bylo také potřeba vše důkladně vydesinfikovat.

Byli bychom velmi rádi, pokud by se klienti mohli vrátit někdy během příštího týdne. Závisí to na tom, zda se podaří zprovoznit výtahy. Stravování či praní jsme schopni zajistit v jiných naších zařízeních, ale bez výtahů se neobejdeme,“ popsala Dagmar Klučková, ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže, pod které vážanský domov patří.

Ve fotbalovém areálu voda zaplavila dvě hřiště včetně toho s umělou trávou. Problémy zde nadále způsobuje hladina podzemní vody, která ale postupně klesá. Situace se zlepšila v Kotojedech, kde hasiči ve středu začali čerpat lagunu, jež zaplavovala část nové cyklostezky Kotojedy – Vážany.

Stavbu se ještě nepodařilo zkolaudovat. Máme obavy, jak povodeň přestálo podloží cyklostezky,“ poznamenal Opatrný.

Škodu na školském zařízení ve výši dvou milionů korun hlásí kromě Kvasic i Hulín. Na téměř dva miliony korun byly vyčísleny i náklady na obnovu poničených a rozkopaných hrází. Co se mostů týče, poškození hlásí například v Koryčanech, Lubné či Břestu.

Škody jsou i na chodnících a místních komunikacích v Kvasicích, Lubné i v místní části Kroměříže Bílany. Voda poškodila také oplocení sportovního areálu v Koryčanech, šatny u fotbalového hřiště v Pravčicích, a šatny i hřiště v Lubné. Na zhruba půl milionu korun přijdou opravy kanalizace,“ informovala kroměřížská radnice na svém webu.

Zobrazit fotogalerii >>