Povolební vyjednávání jsou u konce. Zlínský kraj povede hnutí ANO a STAN, hejtmanem zůstává Holiš

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Je rozhodnuto. Zlínský kraj povede v následujících čtyřech letech vítězné hnutí ANO, které se na koaliční spolupráci dohodlo s hnutím STAN. Hejtmanem zůstane i nadále Radim Holiš.

Volby do krajského zastupitelstva vyhrálo hnutí ANO, které získalo 20 mandátů. Na druhém místě skončila koalice K21 (KDU + Zlín21) s 10 mandáty. Pět zastupitelů bude mít třetí ODS, stejně jako hnutí STAN, které kandidovalo s podporou TOP 09 a hnutím ZVUK 12. Do zastupitelstva se dostalo i Stačilo! se třemi mandáty, SPD budou patřit dvě křesla. Ve volbách naopak neuspěli Piráti ani SOCDEM.

Vítězné hnutí ANO se na koaliční spolupráci nakonec dohodlo s hnutím STAN, a to i přesto, že zpočátku preferovalo variantu se dvěma koaličními partnery. Obě hnutí mají v zastupitelstvu dohromady 25 z celkových 45 křesel. V devítičlenné krajské radě bude mít ANO 6 křesel, 3 radní zbývají pro Starosty.

Po všech jednáních se třemi nejsilnějšími subjekty jsme si vyjasnili, že nejblíže nejen personálně, ale i lidsky a gescemi, jsme právě se STAN. Na posledním jednání jsme to konstatovali poměrně rychle,“ sdělil krajský lídr hnutí ANO Radim Holiš, který bude hejtmanem i v následujících čtyřech letech.

Jednání nebylo jednoduché a nebylo to tak, že bychom si druhý den padli do náruče. Složitě jsme hledali odbornosti, ale podařilo se nám to sladit tak, jak jsme chtěli. Jednání byla korektní a věcná,“ uvedl krajský lídr hnutí STAN a starosta Slavičína Tomáš Chmela.

O případné spolupráci jednal vítěz voleb zpočátku i s ODS, s níž bylo hnutí ANO v krajské koalici v předchozím volebním období, a také s druhou nejsilnější koalicí K21 Zlínský kraj 21. století, kterou tvoří lidovci společně s hnutím Zlín 21.

Hnutí ANO podmiňovalo naši účast v koalici souhlasem s projektem nové nemocnice v současném areálu KNTB a schválením využití pozemků v Malenovicích pro pouze slovně představený záměr. Jsme si vědomi významu krajské nemocnice pro naše občany, a proto jsme nabídku naší účasti na přípravě a realizaci tohoto projektu a dalších důležitých tématech prací v koalici nadřadili nad všechno ostatní. Vzhledem k tomu, že předložená dokumentace projektu KNTB není z významné části kompletní a není k dispozici žádný podklad k nákladům celého projektu, neobsahuje analýzu rizik pro stavební činnost i provoz areálu apod., nemohli jsme takový generální souhlas vedení ANO poskytnout,“ stojí v oficiálním stanovisku koalice K21 k výsledkům povolebního vyjednávání.

Druhá nejsilnější koalice K21, stejně jako ODS, Stačilo! a SPD, tak zamíří do opozice.

Pokud do 4. října nikdo výsledky voleb ve Zlínském kraji nezpochybní, mohlo by se ustavující zastupitelstvo konat už 21. října.