Povolební vyjednávání v Uherském Hradišti: Hradišťáci se spojili s ANO a Piráty

Lídr Hradišťáků Michal Dvouletý. Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Povolební vyjednávání v Uherském Hradišti už přinesla podpis memoranda. Na tom jsou podepsáni Hradišťáci, Piráti a hnutí Ano. Koalice tak zřejmě bude bez vítěze voleb, tedy kandidátů ODS a TOP 09.

Také v Uherském Hradišti se okamžitě po volbách rozběhla jednání o možných koalicích. Výsledky voleb zde totiž jasného vítěze nepřinesly. S dvaceti procenty sice zvítězilo uskupení Společně pro Hradiště, což je spojení ODS a TOP 09, to ale v přepočtu hlasů získalo jen šest mandátů v zastupitelstvu. Stejný podíl mandátů připadl také uskupení Hradišťáci a hnutí Ano s nezávislými kandidáty. Právě tyto dva subjekty se teď spojily s Českou pirátskou stranou, s níž podepsaly memorandum o budoucí koalici.

Jednání probíhají, jednáme stále všichni se všemi. Bohužel ta první jednání s koalicí Společně pro Hradiště nám maximální možný průnik v programových prioritách nepřinesla, proto jsme se rozhodli s kolegy z ANO a s Piráty uzavřít memorandum o povolební spolupráci. V tomto duchu budeme pokračovat dál,“ uvedl ve čtvrtek lídr Hradišťáků Michal Dvouletý.

Prozatím se zdá, že vítěz voleb Společně pro Hradiště zůstane v opozici. Lídr uskupení a současný starosta Stanislav Blaha, který získal nejvíce preferenčních hlasů (1 901), se k aktuální situaci zatím vyjádřit nechtěl. Podle něj jednání stále neskončila. Další vyjednávání potvrdil i lídr Hradišťáků Michal Dvouletý.

Memorandum o povolební spolupráci znamená, že už dnes máme většinu v zastupitelstvu města Uherské Hradiště, zároveň jsme ale vyzvali i další strany v zastupitelstvu, aby s námi dále jednaly a vytvořily poměrně stabilní koalici pro budoucí volební období,“ dodal Dvouletý.

V řešení je už také post starosty města, konkrétní jména však zástupce Hradišťáků prozradit nechtěl.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x