Požár lesa dal hasičům řádně zabrat. Kvůli těžko dostupnému terénu se rychle šířil

foto: HZS Zlínského kraje
JANOVÁ – V pátek o půl třetí odpoledne hasiči vyjížděli k požáru lesa u obce Janová na Vsetínsku. Oheň se ale rychle šířil a boj v těžko dostupném terénu byl zdlouhavý a náročný.

V pátek odpoledne vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína a dalších šest jednotek dobrovolných hasičů k požáru lesa u obce Janová. Ve špatně dostupném terénu měli hasiči co dělat, aby dostali velmi rychle se šířící oheň pod kontrolu.  To se jim podařilo až krátce před čtvrtou hodinou odpolední.

Velmi důležité bylo prolévat skrytý ohniska, aby požár znovu nenabral na síle. Za další hodinu a půl ale velitel zásahu ohlásil zdárnou likvidaci požáru a zmožené jednotky se tak mohly vracet na své stanice. Tedy kromě místních dobrovolných hasičů, kteří ještě dalších pět hodin zůstávali na místě a dohlíželi na požářiště, aby v případu nouze mohli okamžitě zasáhnout.

Na místo se následně dostavil také vyšetřovatel hasičů. Ten při ohledání zasaženého lesního porostu zjistil, že požár vznikl pravděpodobně rozděláním ohně a jeho následným špatným uhašením. Žhavé ohniště poté rozfoukal vítr a způsobil lesní požár. Ten rychle nabral na intenzitě a zasáhl vzrostlé stromy v délce okolo 150 metrů. Celkově potom oheň zničil asi třetinu hektaru zalesněného porostu. Škoda byla předběžně odhadnuta na 180 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x